Još jedan izliv Dodikove bolesne mržnje: “Bošnjaci su konvertiti koji su se prebacivali iz vjere u vjeru”, a zaboravio svoje konvertitstvo

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u potpunosti je izgubio razum što pokazuju i posljednje izjave koje je dao medijima u RS-u o Bošnjacima kao narodu, zatim je negirao genocid u Srebrenici, te je iskoristio priliku da uvrijedi i političara Denisa Zvidzića lično.

Dodik je izjavio da su Turci napastvovali ženu Jure Zvizdića, predaka Denisa Zvizdića.

“Juro Zvizdić je odlučio da promijeni vjeru i prihvatio islam da bi zaštitio porodicu od Turaka”, rekao je Dodik za Srnu.

Nastavio je sa uvredama bošnjačkog naroda.

“Njihova nečasna historija uvijek je bila u službi okupatora i onih koji su dolazili. Bošnjaci su konvertiti koji su se prebacivali iz vjere u vjeru”, rekao je Dodik.

Da bi dolio ulje na vratu, predsjednik SNSD-a je kazao “da se od Srebrenice pokušava napraviti osnivački mit za naciju koja je posljednjih decenija tri puta mijenjala svoj identitet”.

Prije 30, 40 godina bili su Srbi muhamedanske vjere, zatim muslimani sa malim ‘m’, a od 1993. Bošnjaci. Oni su stalno konvertovali svoje nacionalno pripadništvo, a svijet pokušava da ih etablira, jer mogu da ih koriste za saveznike. Za razliku od Bošnjaka, Srbi su historijski narod koji je bio uporan u nastojanjima da očuva svoju slobodu i brani Evropu još od vremena Turaka i njihove najezde”, izjavio je Dodik u šovinističkom izljevu mržnje prema Bošnjacima i islamu kakva se nije čula još od Karadžićevih vremena.

No Dodik, kao zmija noge, krije tajnu svog porijekla. Slobodna Bosna je još prije četiri godine prenijela pisanje hrvatskih medija da je Dodik katoličkog hrvatskog porijekla.

Mijenjao vjeru da ga Srbi lakše prihvate

Nekada 2007. godine Petar Dodig iz mjesta Vrile kod Tomislavgrada izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da je je Miloradov djed Toma Dodig došao iz Vrila u Derventu i da je promijenio vjeru i postao Dodik.

“Napustio je katoličanstvo i prešao u pravoslavlje kako bi ga nova srpska sredina u Derventi lakše prihvatila nakon Drugog svjetskog rata”, ispričao je 2007. godine Petar Dodig.

Dodik je tako od komuniste, potom pripadnika Saveza reformskih snaga kojeg je osnovao nekadašnji premijer Jugoslavije Ante Marković, postao zagovornik stare mržnje i velikosrpske politike.

Jednako kao i Vojislav Šešelj, i Milorad Dodik je hrvatskog katoličkog porijekla.

Jednom je za RTRS Dodik priznao i to da su ga njegova djeca “učila srpstvu”.

Početkom 2007. godine, reporteri splitske “Slobodne Dalmacije”, istražujući Dodikovo porijeklo, obreli su se u Studenim Vrilima, selu kod Tomislavgrada. Tamo su saznali da je djed Milorada Dodika, Toma, bio Hrvat koji je odselio najprije u Crnu Goru, odatle u Derventu, a onda u Laktaše kod Banjaluke.

To je svestranom novinaru, piscu i publicisti Petru Milošu u mikrofon posvjedočio Petar Dodig, tada sedamdesetgodišnjak iz sela Studena Vrila kod Tomislavgrada.

Dodikov djed je, prema jednoj verziji priče, dolaskom u Derventu promijenio i prezime Dodig u Dodik, zatim i vjeru, prešavši u pravoslavlje kako bi ga lakše prihvatila nova srpska sredina.

Razlozi česte promjene prebivališta Tome Dodiga, poslije 1945. prezvanog u Dodika, bili su u njegovom pozivu, jer je bio policajac u Kraljevini SHS. Tako je prvim premještajem službe iz okoline rodnog Tomislavgrada u Crnu Goru tamo i upoznao i oženio Crnogorku po imenu Velika.

Reportažu “Slobodne Dalmacije” koja govori o mogućem porijeklu porodice Milorada Dodika koja je nekad navodno bila katolička, a potom prešla na pravoslavlje, prenosimo u cijelosti:

Otkad je Milorad Dodik postao čelnik Srba u BiH, u duvanjskom kraju kruže priče da je njegovo podrijetlo iz Studenih Vrila kraj Tomislavgrada. Navodno potiče iz obitelji Dodig koje po nadimku zovu Antelići. Eto razloga za posjet kući Petra Dodiga Antelića u Studenim Vrilima.

Puno rodbine

Petar Dodig: Ja bi rado dočeka Dodika u svome selu — Viruj ti da bi to moglo bit, veli 70-godišnji Petar kada smo mu spomenuli o čemu se po Duvnu priča. Jerbo ja imam u Bosni puno rodbine. Tamo ti je, u Derventu, odselio za Drugoga svitskog moj stric Toma. Bio žendar u vrime stare Jugoslavije, pa ga pribacilo u Crnu Goru. Tamo oženio Crnogorku kojoj je bilo ime Velika. I bila je velika. Onda se četerestdruge sa ženom i dicom vratio u Studena Vrila.

A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: Seli sine di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila. I Toma sa ženom i dicom sprtio u Derventu. Živili su prvo u ulici Braće Porobić, a kasnije u ulici Mladena Stojanovića 74. A Toma i Velika su imali osmero dice. Sinovima je bilo ime Bože, Drago, Vito, Miro, Rato i Branko, a ćeri su se zvale Rada i Iskonica.

– Nije, ćaća, Iskonica, nego Ikonija, ispravlja Petra sin Zdravko.

– Jesam li i ja kaza Iskonica, uzvraća Petar koji još veli da je prije zadnjeg rata često posjećivao rođake u Derventi. Kaže da su stanovali prvo u ulici Braće Porobić, a kasnije u ulici Mladena Stojanovića 74. Neki od njih također su svraćali u Studena Vrila. Pokojni mu stric Toma navraćao četiri puta.

– I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su prominili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.

Zapravo su se krstili u pravoslavnoj crkvi. Onda bi se katkad koškali oko toga. Nu, svi od dida Antelije, a ja Rvat i katolik, a oni Srbi i pravoslavci. Kad sam Petru spomenuo da je Milorad Dodik rođen u Laktašima 1959. godine, on kazao da su neki njegovi stričevići selili od ćaće, pa je možda netko preselio u Laktaše. I svaki od njih bi mogao imati dijete rođeno l959. godine.

Trenutno u Studenim Vrilima žive četiri obitelji Dodig Antelić – Petrova, Milanova, Tomina i Brankova. Inače su svi Antelići krupni i snažni. Petar kaže da je Antelija bio dvometraš, a stric Toma tek nešto niži. I tu Petar vidi genetsku sličnost Milorada Dodika i Antelića.

Istraži Petre

“I gledam ga ne televiziji, bio on, Silajdžić i oni naš jado (Čović op.a.). Mogu ti kazat da se dobro jača. Traži svoje i nemereš mu ništa. I viruj ti da bi moga bit od nas Antelića. Istraži ti to, Petre. Šta misliš da se dokaže da je naš. Pa da dođe kod mene u Studena Vrila. Ja bi ga dočeka i kaza… Kaza bi… Kaza bi: Di si, rodijače, Boga ti draga. More bit da bi mi neko zamirija što je on Srbin, ali rodijak je rodijak. Svi smo mi rodijaci, svi smo od Adama i Eve.
Milorade, javi se!”, priča Petar.

Lip je to čovik, nema šta

“Milorad bi moga bit i potomak od pokojnog Jukalja, brata moga dida Antelije koji je za vrime stare Jugoslavije odselio u Sanski Most”, prisjeti se Petar.

“Taj je Jukalj bio šumar. I ima je puno dice. Neki su ostali s prezimenom Dodig ili Dodik, a neki su prišli na prezime Došen. Prije dvajest godina tu je u Studena Vrila kod mene svratio Jukaljov unuk Slavko. Iša na more, a zna oklen mu je did. Lip čovik, nema šta. I oni su postali pravoslavci. Jedan je bio predsjednik općine Prijedor prije rata”, izjavio je Petar te 2007. godine.

K. S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here