18.05.2024.
HomeSvijetJezivo svjedočenje iz Gaze: Mnoge bebe i pacijenti su već umrli, tijela...

Jezivo svjedočenje iz Gaze: Mnoge bebe i pacijenti su već umrli, tijela se ne mogu pokopati, psi su ih počeli jesti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavla je danas da bolnica u Gazi podsjeća na groblje i da se tijela mrtvih teško mogu pokopati.

Bolnica Al Šifa na sjeveru Gaze zadnjih je nekoliko dana na prvoj liniji intenzivnih borbi, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) odlučno tvrde da se u tunelima ispod bolnice nalazi Hamasova komanda, javlja BBC. Hamas i bolnica to opovrgavaju.

Portparol WHO-a Kristijan Linamajer (Christian Lindmeier) rekao je da se u bolnici i dalje nalazi više od 600 ljudi.

– U bolnici ima mrtvih tijela koja niko ne može zbrinuti, pa čak ni pokopati ili odnijeti u mrtvačnicu. Bolnica više uopće ne radi normalno. Praktički je postala groblje – dodao je Lindmajer.

600 povrijeđenih pacijenata

Ljekari tvrde da se tijela mrtvih ljudi u bolnici gomilaju i trule.

Direktor bolnice Mohamed Abu Selmia rekao je za BBC da izraelske vlasti još nisu dopustile da se tijela u raspadu iznesu iz bolnice pa su psi počeli ulaziti i jesti tijela.

Bolnica je skoro ostala bez goriva i drugih resursa da bi nastavila funkcionirati. Prijevremeno rođene bebe su izvađene iz inkubatora koji više ne rade.

U bolnici se nalazi više od 600 povrijeđenih pacijenata.

Poslano gorivo

BBC je pitao doktora da li je izraelska vojska uspostavila bilo kakav kontakt s njima u vezi s evakuacijom pacijenata ili prijevremeno rođenih beba. Izrael je rekao da je poslao gorivo blizu bolnice i druge resurse.

Ali doktor je rekao: „Ne, nisu se obratili, mi smo se njima obratili… ali do sada nismo dobili nikakav odgovor.”

– U toku su pregovori oko evakuacije prijevremeno rođenih beba, ali do sada se ništa nije dogodilo – dodao je doktor.

Abu Selmia je rekao da je bolnica također bila u kontaktu s Crvenim krstom, kako bi pokušala koordinirati sahranu tijela, kojih je bilo oko 150 u bolnici, ali mu je rečeno da to trenutno nije izvodljivo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti