Jesenje namirnice koje su pune vitamina..

0

Osim u limunu, najvažniji “blokator” virusa i bakterija – vitamin C, nalazi se u daleko većoj mjeri u top jesenjoj namirnici – crvenoj paprici.

Najveći izvor vitamina C
U crvenoj paprici se nalazi velika količina nutrijenata koji jačaju imunitet, a za vitamin C se ispostavilo i da pomaže zarastanje rana i pojačava metabolizam masnih kiselina.

Ovaj vitamin je jak antioksidant.

Neophodnu dnevnu količinu ćete unijeti ako pojedete samo pola crvene paprike.

Zimska alternativa

Zimi, kada nema svježe paprike po pristupačnoj ceni, pojedite tri velika krompira ili 100 g pomorandži, koji imaju istu količinu vitamina C.

Ništa bez kupusa!
Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem.

Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vrijeme zimskih mjeseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (bijelog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrijednost vašeg obroka.

Stres utiče na odbranu od virusa
Za to je važno da jedete hranu koja ublažava stres! Jedna mala konzerva tunjevine zadovoljiće potrebu organizma za vitaminima B grupe: B1, B2, B3, B5, folna kiselina i B12.

Oni hrane nerve i zato treba da ih pijete kada ste pod stresom.

Pored toga, jačaju imunitet, podstiču metabolizam, hrane kožu, kosu i mišiće, sprečavaju anemiju. Pileće grudi će vam obezbediti istu količinu ovih vitamina.

 

 

 

 

 

mondoportal