21.06.2024.
HomeSvijetJe li Putin izazvao nemire u Kazahstanu kako bi ga okupirao: Ruske...

Je li Putin izazvao nemire u Kazahstanu kako bi ga okupirao: Ruske trupe kontrolišu aerodrom u Almatyju

Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

“Zračna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga CSTO u Kazahstan”, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti međunarodna je organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama sigurnosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopšteno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Deseci poginulih

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima u kojima su poginuli deseci ljudi, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 “naoružanih kriminalaca” likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove sedmice, prenosi agencija Reuters.

Tokajev će se kasnije danas obratiti naciji, saopštila je kazahstanska državna televizija.

Stigli vojnici

U međuvremenu je, kako tvrde vlasti, u Kazahstan stigao avion sa vojnicima bloka šest bivših sovjetskih zemalja, koje predvodi Rusija. Tvrde da je riječ o mirovnim snagama.

Njihov dolazak tražio je kazahstanski predsjednik Tokajev. Protesti su počeli u nedjelju u Almatiju, zbog nezadovoljstva poskupljenjem goriva, a potom se proširili na više gradova.

Vojska je vratila kontrolu nad glavnim aerodromom, koji su ranije bili zauzeli demonstranti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti