24.02.2024.
HomeSvijetJe li počeo novi regionalni rat: Amerika i saveznici napali Huse u...

Je li počeo novi regionalni rat: Amerika i saveznici napali Huse u Jemenu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napadi usmjereni na “određeni broj ciljeva u Jemenu koje koriste Husi koji su ugrozili slobodnu plovidbe jednim od najvažnijih plovnih putova na svijetu”.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Biden je rekao da su napadi izvedeni “zajedno s Velikom Britanijom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske”.

“Ovi ciljani udari jasna su poruka da Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće tolerisati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najvećih svjetskih komercijalnih ruta”, rekao je Biden.

Dužnosnik Husa potvrdio je novinskoj agenciji Reuters da su projektili pogodili mete diljem zemlje, uključujući glavni grad Jemena Sanu zajedno s gradovima Saada i Dhamar, te mete u pokrajini Hodeidah, nazivajući ih “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Ranije u četvrtak, Husi su rekli da nijedan američki napad neće proći bez odgovora.

Pokret Husi, grupa koju podržava Iran, i koja kontrolira veći dio Jemena nakon gotovo decenije rata protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koju podržava Zapad, pojavio se kao snažna podrška palestinskoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

Podrška Gazi

U znak podrške Palestincima u ratom razorenoj Gazi, Husi su proteklih sedmica napadali brodove u Crvenom moru koji su povezani s Izraelom ili su išli prema izraelskim lukama.

Ti napadi su, prema zajedničkoj izjavi vlada 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, izazvali značajan međunarodni problem, jer kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je u srijedu rezoluciju kojom se od Husa zahtijeva da prekinu napade na brodove u Crvenom moru.

Ranije, SAD i njegovih 11 saveznika prošle sedmice su objavili zajedničku izjavu pozivajući na prekid napada Husa na brodove u Crvenom moru, uz prijetnju upotrebe sile.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti