Japan i Australija uveli sankcije Rusiji

0

Japan i Australija objavili su u srijedu da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, Donjecka i Luganska.

Premijer Japana Fumio Kišida (Kishida) je rekao da će Japan obustaviti izdavanje viza i zamrznuti imovinu ljudi koji su uključeni u priznavanje nezavisnosti Donjecka i Luganska, dva promoskovska regiona u istočnoj Ukrajini koje drže separatisti.

Kišida nije precizirao imena niti kako će sankcije biti sprovedene. Također je rekao da će Japan zabraniti uvoz i izvoz u i iz Donjecka i Luganska i zabraniti izdavanje i promet ruskih obveznica u Japanu. Kišida je dodao da će se dalje razgovarati o detaljima sankcija.

Kishida je rekao da su ruske akcije “očigledno” prekršile suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno pravo Ukrajine i pozvao Rusiju da riješi situaciju diplomatskim procesom.

Njegov australski kolega Skot Morison (Scott Morrison) je na konferenciji za novinare rekao da će Australija prvo uvesti zabranu putovanja i ciljane finansijske sankcije za osam članova Vijeća sigurnosti Ruske Federacije – grupu najviših državnih zvaničnika i čelnika odbrane.

Dodao je da će proširiti postojeće sankcije Krimu i Sevastopolju pod ruskom kontrolom na Lugansk i Donjeck. Australija će također krenuti u sankcije nekoliko ruskih banaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here