Gdje je taj drčni i bučni “predsjednik” i “vrhovni komandant”: Zašto se MIlanović sakrio u “mišju rupu” i šuti?

0

Rusko priznavanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika komentirali su praktično svi svjetski zvaničnici. Znakovito je, međutim, da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović o ovome još uvijek nije zvanično oglasio.

I dok su zapadni zvaničnici mahom osudili ovaj čin Rusije nazvavši ga agresijom i napadom na suverenitet Ukrajine, iz Milanovićevog ureda – tajac.

U ime Hrvatske, doduše, ovaj čin su još sinoć osudili premijer Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova rekavši da ovaj Putinov potez krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazume iz Minska i potkopava diplomatsko rješenje krize.

Uprkos tome, postavlja se pitanje zašto se Milanović, kao predsjednik Hrvatske nije oglasio o tome, a sve ovo dobija dodatno na težini kada se uzme u obzir da se već odavno špekuliše da je on “Putinov igrač”.

Izostanak osude ruskih napada na suverenitet Ukrajine govori u prilog ovim špekulacijama, a i Milanovićeve izjave o ovoj zemlji koje je davao proteklih mjeseci i zbog kojih se Ukrajincima u njegovo ime izvinjavao premijer Plenković, definitivno mu ne idu u odbranu.

Podsjećamo, Milanović je prošli mjesec rekao da je “Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a”.

Također je rekao da Hrvatska “nema ništa” sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući sve “do zadnjeg vojnika“.

Također, krajem januara Milanović je uvršten u bazu podataka na ukrajinskoj stranici Mirotvorac, gdje je okvalifikovan kao “sudionik ruskih osvajanja”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here