25.07.2024.
HomeNovostiJAHORINSKA KULA OD KAMATA: Olimpijski centar Jahorina dužan više od 200 miliona...

JAHORINSKA KULA OD KAMATA: Olimpijski centar Jahorina dužan više od 200 miliona KM!

Olimpijski centar „Jahorina“preživljava zahvaljući podršci iz budžeta i ogromnim kreditnim zaduženjima, koja odobrava Vlada Republike Srpske. Posljednje zaduženje bilo je ono od 133,8 miliona maraka u maju ove godine, mada su predstavnici malih akcionara, odnosno investicionih fondova,  bili protiv toga, upozoravajući da uprava previše rizikuje za malu dobit. Odluku o tom zaduženju progurao je ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, kao predstavnik većinskog državnog kapitala, zato što mu je to naložio stranački šef Milorad Dodik, koji u potpunosti kontroliše upravu OC „Jahorina“. Tih 133,8 miliona maraka kreditnih sredstava, za koje je garanciju dala entitetska vlada, namijenjeni su za gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta” kod Han Pijeska, piše portal Žurnal.info

Za vladajuće strukture u RS potpuno je nebitno to što će, prema ocjeni Društva za upravljanje investicionim fondovima “Kristal Invest” (o čemu je ranije pisao portal Capital.ba), obaveze preduzeća do kraja 2024. godine povećati na čak 201,2 miliona KM, dok će istovremeno dobit biti skromnih 1,6 miliona maraka. Jahorina se i dalje predstavlja kao „poslovno čudo“ i zimski turistički centar u regionu. Uz to, Vlada RS, olako i bez detaljnih poslovnih analiza, OC „Jahorina“ prepušta upravljanje i drugim akcionarskim drušvima. 

Predizborna skijališta

Tako je OC preuzeo upravljanje nad „Andrićgradom“ u Višegradu, nakon što mu je Vlada RS prepisala svoj većinski udio, koji je zajedno sa vlasničkim udjelom opštine Višegrad, iznosio 78 posto kapitala. Nekadašnjem većinskom vlasniku tog kompleksa Emiru Kusturici preostala su 22 procenta vlasničkog udjela. U konačnici, kada je riječ o megalomanskom projektu „Andrićgrad“, Kusturica ništa nije izgubio. Upravo suprotno, na kraju je nagrađen za sav nemar, neplaćanje obaveza prema budžetu, nepodnošenje izvještaja Vladi RS o poslovanju „Andrićgrada“, što je u više navrata konstatovala i Glavna služba za reviziju. Suštinski, Kusturica će biti dio tima koji će donositi odluke o „Andrićgradu“, ubirati prihode, a istovremeno će svi gubici, koje je ovo preduzeće napravilo dok je on njim upravljao, biti pokriveni javnim novcem iz budžeta RS ili novim zaduženjima. 

Nešto prije izbora 2. oktobra, s ciljem pridobijanja glasova građana u Banjaluci i okolini, Milorad Dodik je najavio izgradnju još jednog skijališta. Ni manje ni više nego na Manjači, ističući da je taj projekat vrijedan 53 miliona maraka. Upravljanje tim projektom takođe je povjerio OC „Jahorina“, mada takav prijekt prate brojne teškoće. Manjača se nalazi na nadmorskoj visini nešto višoj od 1.200 metara, snijeg je rijetka pojava posljednjih godina. Čak i da se uloži ogroman novac u savremenu tehnologiju osnježivanja, održavanje staza na Manjači je izuzetno teško. Uostalom, vlast u RS prvo teba da odgovori gdje je nestao projekat „Turistički centar Klekovača“, kod Drinića, mjestu u RS u blizini Bosanskog Petrovca. 

Priču o Klekovači, kao eksluzivnom skijalištu, Milorad Dodik je prvi put plasirao u 2010. godine godine pred opšte izbore na kojima je bio kandidat za predsjednika RS, potom 2012. godine pred lokalne izbore i opet u oktobru 2014. godine, pred tadašnje opšte izbore. „Turistički centar Klekovača“ pao je u zaborav, kao i mnoga druga predizborna Dodikova obećanja, kao što će se desiti i sa ski centrom na Manjači. 

Desetine budžetskih miliona za „elitu“

U stvarnosti, uprava OC „Jahorina“ nastavlja da krčmi ovu planinu, na kojoj se, pod krinkom invensticija, prodajom zemljišta i izgradnjom ugostiteljskih objekata, pere novac koji su pojedinci stekli na krajnje sumnjiv i nezakonit način. Uprava OC i dalje, po ustaljenom principu, raspisuje tendere, na kojima se pojavljuje samo jedan ponuđač, sa najprihvatljivijom ponudom. 

Poslednje u nizu javnih nabavki OC Jahorina odnose se na nabavku ratraka (mašina gusjeničara za tabanje snijega) u vrijednosti većoj od 1,5 miliona konvertibilnih maraka. Ratraci su nabavljeni od firme „AUTO KONCEPT“ iz Širokog Brijega. OC je sklopio i dva ugovora sa slovenačkom firmom „EDITRADE“ iz Trzina. Oba su potpisana 22. septembra – prvi, za nabavku opreme i licenci za Ski Daty, čija je vrijednost 216.694,44 KM , dok je drugi ugovor za nabavku ski karata, „težak“ 66.920,68 KM. 

Odranije je poznato da je Vlada RS potrošila desetine miliona maraka u rekonstrukciju i dogradnju luksuznih hotela na Jahorini, kao i vilu u vlasništvu entitetske vlade na toj planini. 

Oko 20 miliona KM skršeno je na renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina”. Vlada RS je u 2018. godini izdvojila više od milion maraka, dok je premijer Radovan Višković odlučio da potroši čak sedam miliona KM za projektovanje, rekonstrukciju i adaptaciju „Doma Partizan“, kao i dogradnju objekta koji će činiti luksuzni „Hotel Partizan“. Sve to da bi Jahorina postala mondensko skijalište, u čijim će luksuzno uređenim objektma da uživa takozvana elita. I sam Višković često boravi na Jahorini, a da bi mu putovanje bilo ugodnije, još prije izbora odlučio je da se počasti novim automobilom, čija je cijena 130.000 maraka. 

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti