Jagode potiču mršavljenje i čiste krv..

0

Osim kao ukusno voće, jagoda je od antičkih vremena poznata kao ljekovita biljka. U narodnoj medicini koristi se i čaj od listova jagode kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe, prehlade i kostobolje.

Za tu su svrhu najprikladniji listovi šumskih jagoda, koji se skupljaju u vrijeme cvatnje, prije nego što se razviju mirisni plodovi. Oni pak mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume.

Koriste se i u liječenju anemije te kod povišenoga kolesterola i krvnog tlaka. Jagode su odličan izvor vitamina C, koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda. Samo 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51,2 mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Folna kiselina se preporučuje svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jedna porcija jagoda sadrži 21 mikrograma folne kiseline, koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

Za ublažavanje tegoba sa zubima

Za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa zubima i zubnim mesom preporučuje se mješavina listova kupine, maline i jagode.
Veliku žlicu mješavine istih omjera tih biljaka prelij s 2 dl kipuće vode, pusti da stoji 20 minuta i procijedi.

Vitaminski voćni sok

Operi i očisti 5 kg jagoda, dodaj 750 g šećera i pusti da odstoji 2 do 4 sata. Pomoću sokovnika iscijedi sok i stavi ga kratko prokuhati.
Vrući bistri sok ulij u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvori.
Boce prekrij dekom da se polako hlade. Uzimaj tri puta po 2 dl bistrog soka na dan ili za jače djelovanje dvostruko više.

Za bjelje zube

Trljaš li zube jagodama, uklonit ćeš naslage i zube učiniti bjeljima.
Zgnječene jagode pomiješaj s malo sode bikarbone i nanesi na četkicu.
Ovaj se preparat ne smije rabiti češće od tri puta na tjedan da ne ošteti caklinu.
Za mršavljenje

Kod povećane tjelesne mase, kao i kod hemeroida, narodna medicina preporučuje dijetu od jagoda.
Tijekom 5 do 6 tjedana svakog dana treba prije svakog obroka ili međuobroka pojesti po 200 grama jagoda.
Ako se jagodama doda malo limunova soka, ova dijeta pomaže kod uklanjanja kamenca.

Detoks čaj
Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti s 6 dl kipuće vode.
Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. Čaj se može pripremiti od jednakih dijelova usitnjenog svježeg bilja.

 

 

 

miss7.zdrava.24sata.hr