Da li će afera – Sadik Ahmetović biti okončana: Zahtjev za njegov opoziv pred Skupštinom TK!

0

Grupa građana “Grad Tuzla” danas je predala zahtjev za opoziv Sadika Ahmetovića sa mjesta direktora Doma za nezbrinutu djecu u Tuzli. Zahtjev je predat predsjedniku Skupštine TK – Žarku Vujoviću i skupštinskoj Komisiji za rad i socijalnu politiku. Skupštinski zastupnici bi ovaj zahtjev trebali razmatrati već na ovonedjeljnoj sjednici.

Stranačke oligarhije koje su dovele Ahmetovića u direktorsku fotelju i dalje “mudro” šute. Iako je DF demantirao informaciju da j Sadik Ahmetović njihov član, ostalo je nejasno kako je Ahmetović zauzeo mjesto koje u raspodjeli javnih funkcija pripada DF-u. Nadamo se da će Mahir Mešalić koji se ovim povodom oglasio u javnosti i saopćio da Ahmetović nije član DF-a, pojasniti i ovu nejasnoću.

Ostaje, za sada, nejasno i to kako je Upravni odbor Doma za nezbrinutu djecu mogao izabrati Ahmetovića, iako je bio jedini kandidat, jer on nema nikakvo radno iskustvo u struci, a posebno rukovodno? Nije poznat ni tekst konkursa po kome je Ahmetović izabran da rukovodi Domom za nezbrinutu djecu. Dakle, pitanja za UO Doma su: Da li je konkurs bio raspisan u skladu sa zakonom, i da li je Ahmetovićev izbor bio zakonit? Valjda će se Upravni odbor Doma za nezbrinutu djecu udostojiti da odgovori javnosti.

Ostaje nejasno kako je većinska SDA Vlada TK tako olako izglasaa imenovanje Ahmetovića, jer bi SDA Vlada TK trebalo da zna ko je i kakav njihov bivši član – Sadik Ahmetović?

Doduše, VLada TK je pokušala jednim amaterskim manevrom prebaciti lopticu na kantonalnu inspekciju, da ona istraži je li sve po zakonu. Tu se, međutim, krije besprizorna maničpulacija: Neće inspekcija smjeti osporiti odluku svojih partijskih i formalnih šefova u Vladi TK. Osim, ako premijer Tulumović i njegovi ministri nisu shvatili da je spašavanje direktora Ahmetovića – nemoguća misija.

Skandali sa Ahmetovićem se nižu, ne samo ovih dana, već od kako je, potpuno nespreman stupio u politiku. Doduše, on se kao visoki stranački i državni funkcioner pokušao školovati, nejprije završiti fakultet, kojeg nije imao, a onda i magistrirati i doktorirati. No, da li je to instant, političko školovanje dovoljno da provede ambicioznog Sadikovića kroz sva iskušenja zakonitog i transparentnog rada i djelovanja kojem ovdašnji političari nimalo nisu skloni?