14.06.2024.
HomeNovostiIZRAELSKI PISAC MIKO PELED: "Izrael je teroristička država i neće pobijediti Palestince!"

IZRAELSKI PISAC MIKO PELED: “Izrael je teroristička država i neće pobijediti Palestince!”

Izraelski aktivista i pisac Miko Peled rekao je da Izrael ne može pobijediti Palestince, bez obzira na to da li su pripadnici Islamskog pokreta otpora Hamas ili neke druge grupe, prenosi Anadolija.

“Rođen sam u Jerusalemu 1961. godine u poznatoj cionističkoj porodici. Moj otac je bio možda najpoznatija osoba u porodici jer je bio general, a moj djed je bio jedan od potpisnika za osnivanje Izraela (nije ga imenovao). Odrastao sam kao patriota i velika podrška svojoj zemlji, državi i cionizmu, naravno”, rekao je Peled.

Istakao je da su ga u ranoj fazi života oblikovale ideje njegovog oca te da je neko vrijeme služio u izraelskoj vojsci, ali je kasnije požalio i napustio službu.

“Nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, moj otac, koji je tada bio vojnik, rekao je: ‘Gledajte, ne tražimo sada priliku za sukob jer smo jači. Ovdje ćemo ostati zauvijek i naše postojanje više nije upitno. Moramo dopustiti Palestincima da imaju svoju malu državu u malom dijelu Palestine’”, rekao je.

Podsjećanja radi, 1967. godine izraelske snage su porazile arapsku vojsku i okupirale Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jerusalem (koji je bio pod kontrolom Jordana), Pojas Gaze (koji je bio pod kontrolom Egipta), Sinajsko poluostrvo i Golansku visoravan u Siriji.

“Niko nije razmišljao na ovaj način. Čim je rat završio, počeli su graditi ogromne gradove u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali. Isključili su svaku opciju za uspostavljanje palestinske države”, rekao je Peled.

Objasnio je da u filozofiji cionizma ne postoji mjesto koje se zove Palestina: “Prema cionističkoj filozofiji, ovo je izraelska zemlja i pripada svim Jevrejima na svijetu, a ne Palestincima koji ovdje žive.”

“Ako imate rasističku ideologiju, odnosno, ako vjerujete da jedna grupa ima više prava od druge, onda morate koristiti nasilje. Morate imati sistem aparthejda da bi se takva ideologija mogla ostvariti. Ovo je država Izrael”, dodao je.

Etničko čišćenje

Peled je istakao da je izraelsko-palestinski rat počeo prije 75 godina, a ne danas, te rekao: “Cionisti kao pokret, a potom i država Izrael koja je nastala iz tog pokreta, objavili su rat palestinskom narodu. U ovome ratu vidjeli smo etničko čišćenje i genocid, vidjeli smo sistem aparthejda.”

Opisao je Izrael kao “terorističku državu”, skrećući pažnju na ugnjetavanje koje Palestinci trpe godinama: “Palestinci su izloženi terorizmu svaki dan.”

“Kada (kao Palestinac) hodate ulicom, ne znate da li ćete biti pretučeni, izbodeni ili ubijeni; da li će vaša djeca biti bezbijedna na putu do škole; da li će vaša kuća biti uništena ili ne; da li će vaša braća biti izložena opasnosti ili će ih kidnapovati izraelska vojska ili obavještajne službe”, rekao je.

“Kada sam započeo svoje putovanje, shvatio sam da zemlja za koju sam mislio da je moja zemlja, zapravo, pripada drugim ljudima. Živio sam u nerealnom svijetu. Izrael je nastao na lažima”, dodao je.

Aktivista je opisao razorni rat koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze 7. oktobra “ekstremno agresivnim”.

“Palestinci koji nisu imali nikakve veze sa napadom Hamasa na naselja oko Gaze 7. oktobra plaćaju visoku cijenu. Izrael je povrijeđen i sada se sveti tako što svoj bijes usmjerava ka nevinim i civilima koji nisu imali nikakve veze s napadom.”

Peled je istakao da zapadni mediji namjerno osuđuju Hamas u svakoj vijesti koja govori o izraelsko-palestinskom sukobu.

“Smiješno je osuđivati ​​ljude koji su bili potlačeni dugo vremena. Otpor se očekivao. Ako želimo eliminirati otpor, moramo eliminirati ugnjetavanje. Otpor je uvijek reakcija na ugnjetavanje. Palestinci su proživjeli više od 75 godina ugnjetavanja. Njihov odgovor na nasilje uglavnom je bio bez oružja”, dodao je.

“Napori da se osudi Hamas nisu uloženi da bi se skrenula pažnja na civile žrtve u Gazi.”

“Ako postoji nešto što zaslužuje osudu, to je režim aparthejda, nasilje i brutalnost kojima su Palestinci svakodnevno izloženi; hapšenje i ubijanje hiljada njih na Zapadnoj obali i rasizam od strane Izraela”, rekao je.

Rat protiv pravde

Peled je istakao da nije jasno kako će se razvijati izraelsko-palestinski sukob: “Sasvim je jasno da Izraelci neće moći poraziti Palestince, bilo da pripadaju Hamasu bilo nekoj drugoj grupi. Nije važno kojem pokretu Palestinci pripadaju, oni neće biti poraženi.”

“Izrael predstavlja sve što je loše. Podrška Izraelu prouzrokovat će više smrti, razaranja i rasizma, a to znači i više nevinih žrtava. Ovo je rat protiv mira i pravde”, dodao je Peled.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti