21.06.2024.
HomeSvijetIzrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Izraelsko Ministarstvo zdravlja istražuje slučajeve miokarditisa u vezi s vakcinom Bajontek/Fajzer. Preliminarna studija pokazala je „desetine slučajeva” miokarditisa – poslije vakcinisanja više od pet miliona ljudi. Slučajevi su se uglavnom javljali poslije druge doze, rekao je izraelski koordinator za kontrolu pandemije Nakmen Eš.

Prema izvještajima izraelskih medija, većina tih pacijenata s miokraiditisom otpuštena je iz bolnice u dobroj formi. Umrle su dvije osobe: jedna 22-godišnjakinja i jedan 35-godišnjak koji nisu imali prethodne bolesti. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdile dijagnoze.

Upala srčanog mišića može se desiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Često ih izazivaju virusi, ali i bakterije, gljivice ili paraziti. Miokarditis se obično javlja u roku od nekoliko dana nakon virusne infekcije. Oboljeli često pokazuju simptome kao što su umor, visoka temperatura, otežano disanje, bol u grudima i lupanje srca. Međutim, upala srčanog mišiča takođe može biti asimptomatska. Često prođe bez ikakvih posljedica, ali mogu se javiti i dugoročni efekti poput srčane insuficijencije, slabosti srca. Smrtni slučajevi su rijetki.

Nejasna veza s vakcinacijom

Prema Ešu, još uvijek nije jasno da li je broj ljudi sa upalom srčanog mišićnog tkiva neobično visok i da li je to povezano sa vakcinom. Posljednjih godina zabilježen je sličan broj slučajeva.

Dokazati vezu između bolesti i vakcine je teško, jer miokarditis često protiče bez komplikacija i može biti uzrokovan raznim virusima.

Međutim, prema izvještajima izraelskih medija, pomenuta studija bilježi petostruki porast broja slučajeva miokarditisa među mladicćima. Generalno, nakon druge doze vakcinacije, jedna od 100.000 vakcinisanih osoba bila je pogođena miokarditisom. U slučaju mladića, to je navodno bio jedan od 20.000.

Fajzer: Nema dokaza o povećanom riziku

Na pitanje novinske agencije Rojters, iz Fajzera su saopštili da je „svjesni izraelskih zapažanja o bolesti, od kojih se većina dogodila kod mladića koji su primili vakcinu Bajontek/Fajzer”. Neželjeni efekti se redovno i detaljno nadgledaju, a kompanija nije primijetila veću stopu miokarditisa od one koja je očekivana u opštoj populaciji. „Trenutno nema dokaza da je rizik od miokarditisa povezan s upotrebom vakcine kompanije Bajontek/Fajzer”.

Izrael je svjetski lider u vakcinaciji protiv pandemije. Gotovo 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika zemlje do sada je primilo vakcinu Bajontek/Fajzer. Baza podataka širom zemlje već je pokazala da vakcina sprječava simptome kovida 19, kao i težak tok bolesti, piše DW.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti