Izraelci u 2022. godini zaplijenili ili srušili 953 palestinske zgrade na okupiranoj teritoriji

0

Izraelske vlasti su 2022. srušile ili zaplijenile 953 zgrade koje pripadaju Palestincima u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, što je najveći broj od 2016., prema izvještaju Ureda predstavništva Evropske unije za Zapadnu obalu i pojas Gaze objavljenom u utorak.

Više od 1.000 osoba je raseljeno, a 28.446 je pogođeno rušenjem. Gotovo polovica raseljenih bila su djeca, navodi se u izvještaju. Zvanični razlog za rušenje gotovo svih objekata je bio nedostatak građevinskih dozvola. Više od 80 posto srušenih objekata nalazilo se u Području C, koje je u potpunosti pod kontrolom Izraela. 29 zgrada nalazilo se u područjima A i B, a 143 u istočnom Jeruzalemu.

Palestincima je u velikoj mjeri zabranjena gradnja u Području C jer gotovo nikada ne dobivaju građevinske dozvole, a 60 posto Područja C označeno je kao zone pucanja, državno zemljište, geodetsko zemljište, nacionalni parkovi ili prirodni rezervati.

Od 2016. do 2020. podneseno je 2550 zahtjeva za dozvole, no samo 24 su prihvaćena, što znači da je manje od jedan posto dozvola izdano u petogodišnjem razdoblju. Za poređenje, planovi za 16.098 jedinica odobreni su u izraelskim naseljima i izdane su dozvole za najmanje 2.233 stambene jedinice u 2019. i 2020. godini.

Jedan od slučajeva zabilježenih u izvještaju u Području C je Masafer Yatta, južno od Hebrona, koji je IDF zauzeo kako bi ga koristio kao mjesto za vojnu obuku. Deseci objekata u tom području srušeni su od maja 2022., a 215 palestinskih kućanstava je u neposrednoj opasnosti od uklanjanja s tog područja.

Osim toga, 2022. godine izraelske su vlasti srušile 11 kuća u vlasništvu Palestinaca i tri druge građevine zbog kaznenih mjera u područjima A i B. Dodatno, četiri izvora arteške vode zapečaćena su u području B, u usporedbi s dva u prethodne četiri godine.

Nasilje doseljenika nad Palestincima

Uz rušenja, UN OCHA je izvijestio o 849 incidenata nasilja u koje su bili uključeni izraelski doseljenici, što je najveći broj otkako je OCHA počeo bilježiti incidente koji su uključivali doseljenike 2006. godine. 621 od incidenata prouzrokvao je štetu, 124 prouzrokovalo je žrtve, a 104 prouzrokovalo je oboje.

“Rušenja su negativno utjecala na palestinske zajednice i rezultirala kontinuiranim raseljavanjem Palestinaca. Izraelska politika naseljavanja i radnje poduzete u tom kontekstu, kao što su prisilna preseljenja, deložacije, rušenja i konfiskacije domova, nezakonite su prema međunarodnom humanitarnom pravu,” stoji u izvještaju.

Dalje se navodi da rušenja imaju razoran i dugotrajan učinak na palestinske porodice i djecu čineći ih ovisnim o humanitarnoj pomoći.

“Rušenja na Zapadnoj obali imaju razoran, dugotrajan društveni i ekonomski učinak na palestinske porodice i njihovu djecu, čineći ih dodatno ovisnima o humanitarnoj pomoći. Posebno je ugrožena mentalna dobrobit djece. Na Zapadnoj obali, uključujući istočnom Jerusalemu, mnoga djeca pate od traume gledajući kako im se uništavaju domovi i škole,” piše u izvještaju.

Izraelske su vlasti u utorak, prema palestinskim izvještajima, srušile palestinski komercijalni objekt uključujući stolarsku radionicu i objekt za uzgoj stoke u Deir Ballutu, zapadno od Salfita.