21.07.2024.
HomeNovostiIzlaznost birača veća nego na prethodnim izborima: Do 11 sati glasalo 14...

Izlaznost birača veća nego na prethodnim izborima: Do 11 sati glasalo 14 posto birača

Centralna izborna komisija BiH održala je prvu za danas predviđenu press konferenciju, na kojoj su saopćene prve informacije o tome kako protiče izborni proces u našoj zemlji, te kolika je izlaznost birača bila do 11 sati. Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je kazao da su zadovoljni izlaznošću koja iznosi oko 14 posto ili 459.989 birača, što je za 3 posto više nego na izborima 2018. kada je izlaznost bila 11,41%. Napomenuo je da još nisu dostavljeni podaci iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika.

Kada su u pitanju kašnjenja prilikom otvaranja biračkih mjesta, rečeno je da prijavljeno 12 kašnjenja, a razlozi su da nisu izvršene pripreme, nedolazak ili kašnjenje članova biračkih odbora. Do kasnijeg otvaranja biračkih mjesta došlo je u: Bihaću jedan, Banjaluci četiri, Lukavac jedno, Srebrenik jedno biračko mjesto, Zvornik jedno, Zenica jedno mjesto, te Ilijaš i Goražde po jedno mjesto.

Govorilo se i o teškom kršenju u Novom Gradu i rečeno je da na tom biračkom mjestu pravo glasa ima 465 birača, a da je oko 150 glasačkih listića bilo unaprijed popunjeno. Predsjednik CIK-a je rekao i da će se ti izbori najvjerovatnije ponoviti. Uz ovaj navedeno je još devet prijavljenih incidentnih situacija. Tako je u Sanskom Mostu došlo do prijave događaja o predsjedniku biračkog odbora koji je unaprijed ovjerio više glasačkih listića, u Velikoj Kladuši je došlo do fizičkog napada na člana biračkog odbora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti