Izjava dana – Saša Magazinović: “Dileri liječe ljude umjesto ljekara”

0

Sa državnim parlamentarcem Sašom Magazinovićem u Federaciji danas razgovarano je o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali i visokoj politici. Ipak, najzanimljiviji dio razgovora bio je o Zakonu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, za koji Magazinović kaže da je to prioritet njegovoj djelovanja u ovom mandatu.

“Smatrao sam da je to politički problem. Onda sam vidio da ne postoji niko ko se tome ne protivi. To se ne završava zato što se Vijeće ministara time ne bavi, a to se neće riješiti samo od sebe. U političkom smislu postoji saglasnost, samo je jedan hronični nerad zahvatio sve u institucijama.”

“Ono što se danas dešava je da dileri liječe ljude, umjesto ljekari. Među tim dilerima ima prevaranata koji ljudima prodaju sve pod uljem kanabisa. To je izuzetno skupo na crnom tržištu, a na ljekarski recept nije toliko nedokučivo i teško kupiti. Mene ne interesuju toliko ekonomski benefiti, iako su oni neupitni, ali me interesuje zdravlje i to da ono što danas rade dileri se prestane dešavati.Farmaceutskim lobijima se ne sviđa da se to riješi, ali to je njihov problem. Posjedovanje ulja kanabisa i posjedovanje kokaina trenutno je identično u našem Zakonu.”