20.06.2024.
HomeNovostiIzgorio magacin topovskih granata u Čačku: Cijelu noć odjekivale snažne detonacije

Izgorio magacin topovskih granata u Čačku: Cijelu noć odjekivale snažne detonacije

Serija snažnih eksplozija u fabrici “Sloboda” potresla je Čačak od 1.30 sati u petak ujutru i trajala je oko dva i po sata, sve do 4 ujutru. “Bogu hvala, svi su dobro”, rekao je “Blicu” jedan od zvaničnika na licu mesta.

Policija još ne dozvoljava pristup fabrici, a građani u blizini fabrike su evakuisani, dok su neki proveli noć u podrumu. Stanovnici Čačka kažu da se mogu videti tragovi eksplozije po automobilima. Na nekim kućama su popucala i stakla, piše RTS.

Još uvek se mogu čuti detonacije u okolini fabrike, ali su one manjeg intenziteta.

Prema dosad raspoloživim podacima, radi se o ogromnoj havariji u toj vojnoj fabrici u kojoj se na lageru nalaze velike količine municije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović saopštio je da nema nastradalih, a svi radnici su na vreme evakuisani na sigurno.

– U seriji eksplozija nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuisano je 30 radnika kompanije i okolno stanovništvo. Na licu mesta su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS i vatrogasne jedinice kompanije Sloboda – izjavio je Todorović.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama video se ogroman požar iz pravca “Slobode” praćen snažnim detonacijama, koje se smenjuju bukvalno iz sekunde u sekundu, i povremenim eksplozijama nalik ispaljivanju raketa ili većeg vatrometa. Nad fabrikom se vio gust oblak dima visok nekoliko stotina metara.

Čak i dva i po sata posle prve eksplozije Čačak je izgledao i zvučao kao da je usred rata. Detonacije su nastavile da se smenjuju iz sekunde u sekundu nesmanjenom žestinom sve do 4 ujutru, kada su konačno utihnule.

Pema izveštajima sa lica mesta, eksplozije su na kratko počele da se stišavaju posle 2.30 sati, odnosno sat vremena posle izbijanja havarije, a zatim su se ponovo pojačale. Kako javljaju očevici, dve najjače detonacije ovog užasnog jutra odjeknule su jedna za drugom u 3.20 i 3.22 sata i zatresle su ceo grad.

– Sa još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspeli smo da se izvučemo i dođemo do jedne zgrade i uđemo u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je! – izjavila je “Novostima” Aleksandra Ćirović, radnica koja je u trenutku eksplozije bila u fabrici “Sloboda”.

Eksplozije su izazvale paniku među žiteljima Čačka, pogotovo onima koji žive u okolini fabrike “Sloboda”. Kako je prenela “Morava info”, iz Sektora za vanredne situacije apelovali su na građane koji žive u blizini fabrike da ne izlaze iz kuća.

“Morava info” je javila da je eksplodirao magacin topovskih granata u Pridvorici, u fabričkom kompleksu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti