Hodžinski premijer opet na sudu: Novaliću sude za kupovinu respiratora, a on se sprema da našim parama kupuje i vakcine

0

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”, u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, bit će nastavljeno danas u Sudu BiH.

Na prošlom ročištu, održanom 19. maja, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze, među kojima je i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između kompanije “Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM. Riječ je o respiratorima “HCVE 003” koji, ipak, nisu kupljeni.

Osim Novalića, u ovom predmetu optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here