20.06.2024.
HomeNovostiIzetbegović vrlo asocijativno opisao Dodika: "Dodik bude tvrd na početku, pa smekša"

Izetbegović vrlo asocijativno opisao Dodika: “Dodik bude tvrd na početku, pa smekša”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovao je sjednici Asocijacije mladih ove stranke, a uoči koje je za medije prokomentarisao aktuelne teme u BiH i regiji poput predstojećeg sastanka s liderima SNSD-a i HDZ-a, izjavu ruskog ambasadora o putu BiH ka NATO-u i izbore u Hrvatskoj.

Na pitanje kako komentariše Dodikova uslovljavanja u vezi s imenovanjima, lider SDA odgovara:

“To je poznati Dodikov stil. Bude tvrd na početku, pa smekša i dogovori se. Ja ga razumijem, ali će i on razumjeti nas kao i gospodin Čović. Neće biti ničega ako se ne dogovori sve”, poručio je Izetbegović.

Sasvim je jasno da je Izetbegovićev odgovor vrlo metaforičan i asocijativan. Da li je namjerno opisao Dodika na takav način i svjesno odabrao ovu vrsu usporedbe, ili mu se “omaklo”? Omaške u govoru i pisanju davno je objasnio tvorac psihoanalize Sigmund Frojd, na vrlo originalan i zanimljiv način u svom djelu “Psihopatologija svakodnevnog života” ali i nekim drugim. Ovaj članak se neće baviti analizom Izetbegovićeve izjave, već samo uočavanjem zanimljivog i asocijativnog opisivanja svog političkog partnera u vlasti. Zapravo je komentar na izjavu – satiričnog karaktera.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti