22.07.2024.
HomeNovostiIzbori - više od igre: Bego Gutić kandidat za načelnika Banovića

Izbori – više od igre: Bego Gutić kandidat za načelnika Banovića

Nekadašnji premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić – kandidat je za načelnika općine Banovići. Ta informacija obznanjena je iz SDA svojim medijima od povjerenja, zajedno sa ostalim kandidatima za načelničke pozicije i nositeljima listi za općinska vijeća u BiH.

Iako rok za predaju kandidatskih lista ističe u ponedjeljak 17. avgusta 2020. izvori iz SDA plasirali su informaciju vjerujući kako Predsjedništvo te stranke neće bitnije mijenjati imena kandidata i poredak na listama.

Bego Gutić je od nekadašnjeg miljenika SDA u Tuzlanskom kantonu prošao golgotu sukoba sa vrhuškom SDA. Tako je u toku nekoliko godina bio glavni disident u okviru stranke koju, ipak, nije htio napustiti. Po nalogu centrale SDA Gutić je dobio snažnu opoziciju u TK, predvođenu efendijom Safetom Softićem koji od sebe uvijek pravi žrtvu u politici i efendijom Midhatom Čauševićem iz Gojsalića kod Kladnja, a te tenzije i danas traju. Za sve to vrijeme Gutić se čvrsto držao svojih stavova i prihvatao unutarstranačku borbu, ma koliko ga to koštalo. Zahvaljujući tom svom tvrdoglavom, ali i principijelnom stavu Gutićeve “akcije” u SDA sada su znatno porasle.

Zbog toga ne čudi njegova kandidatura za načelnika Banovića, iako su mu iz Sarajeva nuđene ministarske funkcije, pa čak i federalna premijerska za koju se Fadil Novalić potpuno nezasluženo zalijepio.

Gutić se u posljednjih nekoliko godina fokusirao na Banoviće, obnovio je lokalnu SDA, radio sa ljudima i parirao Kukiću na lokalnom terenu, bez pardona. U isto vrijeme Kukić je pokušavao od lokalne PDA napraviti stranku koja bi djelovala na Federalnom nivou, i tu se poprilično potrošio. Osim toga, morao je i da popušta ambicioznim karijeristima iz svoje stranke, čime je narušio svoj image čvrstorukaškog vođe. Kako će se ove dvije suprotne tendencije ispoljiti na lokalnom terenu u predizbornoj utekmici, prerano je prognozirati.

Kako god bilo, Gutić ulazi u ko zna koji sukob sa svojim nekadašnjim prijateljem i stranačkim saborcem, a danas ljutim protivnikom – Mirsadom Kukićem koji će grčevito braniti svoje interesne pozicije, ne samo u RMU Banovići, već i gradu i okolnim selima u kojima je više od tri decenije uspostavljao svoju dominaciju.

Gutiću je sve to poznato, jer Banovići su mala sredina, a osim toga on je sa Kukićem prošao mnge političke bitke – rame uz rame. Zbog toga će ova izborna borba biti – više od igre.

U Banovićima je ovih dana znakovita tišina, napetost se osjeti u zraku i samo se čeka da neko svojom izjavom, gestom ili akcijom označi početak bespoštedne političke borbe.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti