20.07.2024.
HomeNovostiIstražitelji upali na Američki univerzitet i tražili rektora: Mirsad Đonlagić se ne...

Istražitelji upali na Američki univerzitet i tražili rektora: Mirsad Đonlagić se ne javlja

Istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajeva izvršili su danas uviđaj u prostorijama koje “koristi” Američki univerzitet (AU) BiH u Sarajevu. Uviđaj je izvršen u sklopu predmeta na kojem radi Tužilaštvo BiH, a koji se odnosi na sporne fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, piše Press.

Uviđaj je izvršen na dvije lokacije i to u Mašinskoj srednjoj školi na Marijin dvoru i na Trgu solidarnosti 10, odnosno u prostorijama koje trenutno koristi Nova TV.

Američki univerzitet u BiH naveo je da ova dva poslovna prostora koristi za obavljanje obrazovne djelatnosti, a istražitelji su se danas imali priliku uvjeriti kako oni ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

Kako nezvanično saznajemo, AUBiH u Mašinskoj srednjoj školi u Sarajevu koristi jednu manju staklenu prostoriju u sklopu biblioteke i jedan kabinet. Ugovor za korištenje ovih prostorija potpisan je prošle godine i novi još uvijek nije sklopljen jer AUBiH nije dobio saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za rentanje.

Na adresi Trg solidarnosti 10 jedini trag postojanja Američkog univerziteta u BiH je saobraćajni znak koji vozače upozorava da su neka parking mjesta rezervisana za uposlenike ovog “univerziteta”.

AUBiH je iz poslovnih prostorija u Novom Gradu u jednom periodu bio i deložiran jer nije plaćao zakup. Istražitelji i policijski službenici na ovoj adresi danas nisu uspjeli pronaći nijedan poslovni prostor Američkog univerziteta u BiH.

Niti na jednoj od prijavljenih adresa nema natpisa “Američki univerzitet BiH” kao ni dekana, direktora, službenika, čistačica, a ni studenta.

Tužilaštvo BiH ranije je obavilo uviđaj u prostorijama koje AUBiH koristi u Tuzli i zateklo skoro identičnu situaciju kao u Sarajevu. Ni u poslovnom prostoru u Tuzli, velične 42 kvadratna metra, istražitelji nisu uspjeli pronaći dokumentaciju koju bi AUBiH trebao zakonski imati kao ni studentsku službu, a n jednog uposlenika na radnom mjestu.

Podsjećamo, u julu 2019. godine u Sarajevskoj vijećnici na promociji 10. generacije studenata član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović u pratnji vlasnika AUBiH Denisa Prcića dodjeljivao je studentima diplome.

Izvor: Slobodna Bosna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti