24.02.2024.
HomeSvijetIz Kine stiže novi virus sličan koroni: Simptomi su bol u grlu,...

Iz Kine stiže novi virus sličan koroni: Simptomi su bol u grlu, umor i dugotrajni kašalj, koji može trajati sedmicama ili mjesecima

Zvaničnici u dvije zemlje potvrdili su da je otkriven virus nakon što su visoki nivoi upozorenja zabilježeni u drugim zemljama, prenosi britanski Mirror.

Zdravstveni stručnjaci širom svijeta opisali su misterioznu bolest koja se širi Kinom kao scenario “nalik na koronavirus”, koji je sada pogodio i Evropu.

Virus upale pluća sličan koronavirusu već je sedmicama izvor haosa u Kini.

Zvaničnici u drugim zemljama pripremaju se za slučaj da se virus proširi među njihovim stanovništvom. Sada su otkrivena tri ključna simptoma misterioznog virusa, a to su bol u grlu, umor i dugotrajni kašalj, koji može trajati sedmicama ili mjesecima.

U Kini je zabilježen veliki porast respiratornih bolesti, a tamošnje vlasti strahuju zbog prenatrpanosti bolnica u Pekingu zbog broja hospitalizacija. Neke indijske države sada pripremaju svoje zdravstvene službe kako bi se suočile sa virusom, izvještava Daily Star. Također, navodi se kako bi spomenuti virus mogao jako brzo stići do Evrope.

Marija van Kerkov, iz Svjetske zdravstvene organizacije za epidemiju, pripravnost i prevenciju pandemije, rekla je:

“Pitali smo i uporedili stanje sa onim prije pandemije. Čini se da vrhunac nije tako visok kao što je bio 2018–2019. Ovo nije pokazatelj novog patogena. To je očekivano. To je ono čime se većina zemalja bavila prije godinu ili dvije.”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti