01.03.2024.
HomeSvijetBidenova administracija navodno zahtijeva okončanje rata u Gazi do kraja godine

Bidenova administracija navodno zahtijeva okončanje rata u Gazi do kraja godine

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena rekla je liderima Izraela da bi do kraja ove godine trebalo da okončaju rat u Pojasu Gaze protiv Hamasa, objavio je list Politico, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika u Tel Avivu.

U novinskom izvještaju piše da je državni sekretar SAD-a Antony Blinken prošle sedmice upozorio Izrael da ima sedmice, a ne mjesece da okonča borbu.

Prenijeta je i jučerašnja izjava zamjenika nacionalnog savjetnika SAD-a za sigurnost Jona Finera da Washington nije dao “čvrst rok” Izraelu.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je, kako se čini, odbacio izglede za određivanje roka.

“Oni su nam savjetovali da ne idemo u Gazu, ali mi jesmo. Otišli smo u Gazu jer je to jedini način da uništimo Hamas i oslobodimo taoce. Rekli su nam: ‘Ne idite u tunele terorista’. Ali ako ne idemo u terorističke tunele nema načina da uništimo Hamas. Rekli su nam: ‘Ne idite u bolnice’ iako ih Hamas koristi kao komandne i kontrolne centre, ali smo mi otišli u bolnice i uradili ono što je bilo potrebno”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Dodao je da će biti urađeno sve što je potrebno da se postigne “odlučujuća pobjeda”.

Pored “uništenja” Hamasa i oslobođenja talaca, izraelski lideri su objavili da je cilj rata i da se osigura da Gaza nikada više ne bude prijetnja Izraelu.

federalna.ba/Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti