Italijanski europarlamentarci traže izvinjenje Vlade Hrvatske

0

Četvero italijanskih europarlamentaraca koji su došli u Hrvatsku da provjere kako hrvatska policija postupa s migrantima, u čemu su spriječeni, traže zvanično izvinjenje hrvatskih vlasti i najavljuju da će tražiti da europski organi sprovedu istragu.

U pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa /RSE/ italijanski europarlamentarci – Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei odbijaju tvrdnju hrvatske policije da su jučer htjeli da pređu “zelenu granicu” između Hrvatske i BiH kod mjesta Bojna.

Hrvatska policija i dalje, međutim, tvrdi da su zaustavljeni, jer su željeli da pređu “zelenu granicu”, što je zabranjeno i hrvatskim i europskim pravom.

U zagrebačkom Centru za mirovne studije kažu da ne mogu da komentarišu prirodu njihovog dolaska, ali mogu njihovo pojavljivanje upravo na tom dijelu vanjske granice EU.

“Nama je to na jedan način indikacija. Ako njima nije omogućen pristup, niti da se vidi područje iz kojeg ljudi dolaze i taj pojas granice gdje se puš-bekovi /nasilna odvraćanja/ kontinuirano događaju, nama je to određeni indikator prikrivanja nezakonitih praksi koje se kontinuirano događaju na hrvatskim granicama”, rekla je za RSE Ana Ćuća iz tog centra.

Četvero italijanskih europarlamentaraca, koji su iz grupe europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, gdje spadaju i hrvatski socijaldemokrati, odmah su tražili izjašnjavanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o tom događaju.

Europarlamentarci tvrde da su samo željeli da vide šta se dešava na granici.

Hrvatski poslanik u Europskom parlamentu  Biljana Borzan /SDP/, koja je supotpisnik zahtjeva za izjašnjavanje premijera Plenković, izjavila je danas novinarima da ništa nije dokazano, ali da će Hrvatska opet biti tema u Europskom parlamentu.

federalna.ba/Srna