Bivši ministar odbrane i vanjskih poslova Velike Britanije Sir Malcolm Rifkind: “Velika autonomija RS-a kreira unutrašnje probleme u BiH”

0

Bivši ministar odbrane i vanjskih poslova Velike Britanije u Vladama Margaret Thatcher i Johna Majora, Sir Malcolm Rifkind, u ekskluzivnom intervjuu za N1 iz svog doma u Londonu poručuje kako Bosna i Hercegovina nažalost ne funkcioniše kao normalna zemlja

“Sjećam se posjete predsjedniku Izetbegoviću u to vrijeme kada je kazao da je vjerovatno spašeno oko 100.000 života zbog ove pomoći i druge opreme koje su tada došle. Tragedija u Bosni i Hercegovini se nastavlja, srećom to trenutno nema više stradanja velikog broja ljudi. Ali, još uvijek ste zemlja koja nije uhvatila svoju sudbinu. Dayton koji je doprinio kraju rata, što je bilo veoma dobro došlo, nije stavio na mjesto stabilnu strukturu ali jeste veliku autonomiju koju ima Republika Srpska i to kreira unutrašnje probleme u zemlji. Nažalost Bosna i Hercegovina ne funkcioniše kao normalna zemlja u kojoj vlada ima autoritet kroz cijelu zemlju”, kazao je Rifkind.

U ovom intervjuu Rifkind kaže kako zna da će biti gotovo sigurno da će UK i SAD zajedno sa Evropom raditi zajedno na rješavanju pitanja na Balkanu te da će se to posebno ogledati po pitanjima sigurnosti i vanjske politike. Kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine prema NATO-u Rifkind kaže kako naša zemlja mora samostalno riješiti probleme koje ima.