21.05.2024.
HomeNovostiISPRED ŠEŠELJEVE KUĆE U VOJVODINI POSTAVLJEN ZNAK: "Opasnost! Kuća ratnog zločinca!"

ISPRED ŠEŠELJEVE KUĆE U VOJVODINI POSTAVLJEN ZNAK: “Opasnost! Kuća ratnog zločinca!”

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji postavili su ovih dana ulične znakove s natpisom “Opasnost! Kuća ratnog zločinca!” ispred sjedišta Srpske radikalne stranke (SRS) i ujedno kuće njenog lidera, ratnog zločinca Vojislava Šešelja u srijemskom mjestu Hrtkovci.

Povod je, kako su saopćili, nova optužnica za nepoštivanje Haaškog suda protiv Šešelja i još četvero članova SRS-a. Mladi aktivisti tom su akcijom željeli upozoriti da je taj kandidat za zastupnika u Skupštini Srbije na skorim decembarskim izborima osuđeni ratni zločinac.

Njegova će stranka na izvanrednim općim izborima 17. decembra nastupiti samostalno, no na lokalnoj razini koalirat će s vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) koju je utemeljio i donedavno vodio Aleksandar Vučić.

U Inicijativi mladih za ljudska prava ističu da ih ne čudi koalicija SNS-a i SRS-a “imajući u vidu ranije izjave predstavnika SNS-a, poput Aleksandra Martinovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kada je 4. jula u Narodnoj skupštini Srbije negirao da je Šešelj osuđen za ratne zločine i tom prilikom izjavio da “nijedan Hrvat nije protjeran iz Hrtkovaca”.

Posljednji godišnji izvještaj Europske komisije o napretku Srbije ka EU “naglašava da veliki broj medija i političkih stranaka nastavlja u Srbiji davati podršku ratnim zločincima” i upozorava na “njihovo prisustvo u javnom prostoru u kojem neometano šire govor mržnje”.

S druge strane, politički progon i pritisci usmjereni na one koji se bune protiv veličanja ratnih zločinaca i poricanja zločina ne jenjavaju, ističu u Inicijativi. Uz to, i novi izvještaj Vijeća Europe upozorava da je tokom izborne kampanje 2022. u Srbiji negiranje ratnih zločina postala strategija političara za opstanak na vlasti, prenosi Hina.

“Predizbornom koalicijom sa SRS-om za lokalne izbore vladajuća SNS na do sada neviđen način normalizira kampanju zastrašivanja i zločine protiv čovječnosti nad hrvatskim stanovništvom u Hrtkovcima. Podsjećamo i na činjenicu da prethodni nalozi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove za hapšenje i izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića, također članova SRS-a, još uvijek nisu izvršeni”, zaključuje se u saopćenju Inicijative za ljudska prava u Srbiji.

Šešelj je pred Haškim tribunalom 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine. U pritvoru u Scheveningenu bio je od 2003., a pušten je u novembru 2014. zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

U četvrtak je objavljeno da je protiv Šešelja i još četvero dužnosnika stranke – Miljana Damjanovića, Ljiljane i Ognjena Mihajlovića i Miroljuba Ignjatovića podignuta nova haška optužnica. Razlog je objavljivanje knjige i drugog tiskanog materijala te video i audiomaterijala, koji razotkrivaju svjedoke optužbe protiv Vojislava Šešelja u njegovom osnovnom predmetu.

Unatoč presudi Šešelj je bio zastupnik u srbijanskom parlamentu od 2016. do 2020., a sada je ponovno nositelj izborne liste SRS-a na izborima koji će biti održani 17. decembra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti