19.05.2024.
HomeLifestyleIrci najčešće jedu van kuće, Rumuni najrjeđe

Irci najčešće jedu van kuće, Rumuni najrjeđe

Na ugostiteljske usluge u restoranima, kafeima, kantinama… domaćinstva u EU potrošila su više od 600 milijardi eura, što je oko 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda EU. Troškovi za ugostiteljske usluge predstavljali su sedam posto ukupne potrošnje domaćinstava u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Udio rashoda za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava bio je najveći u Irskoj (14,4 posto) a slijede Španija, Malta i Grčka sa također dvocifrenim udjelom.

S druge strane, izdvajanja za ugostiteljske usluge bila su najmanja u Rumuniji – 1,9 posto ukupne potrošnje domaćinstava, Poljskoj tri i Litvaniji 3,4 posto.

Između 2008. i 2018. udio potrošnje za te usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećan je u većini članica pri čemu najviše na Malti, za 4,4 procentna poena, na 12,6 posto. Slijede Irska sa rastom od 2,9 procentnih poena i Mađarska sa 2,5.

Istovremeno je udio troškova za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom periodu pao u četiri članice – u Rumuniji za jedan procentni poen, a u Španiji, Slovačkoj i Britaniji za nešto manje od toga.

U Luksemburgu je ta potrošnja stagnirala, pokazuju podaci Evropske statističke službe.

 

beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti