01.03.2024.
HomeNovostiBIH planira nabavku devet helikoptera za 75 miliona eura

BIH planira nabavku devet helikoptera za 75 miliona eura

Kako prenosi Balkanska bezbjednosna mreža, državne organizacije i entiteti Bosne i Hercegovine planiraju da u naredne tri godine za 75 mil EUR iz Italije, Rusije i SAD nabave devet novih helikoptera.

Od tog broja četiri su UH-1H-II Huey II namijenjenih Oružanim snagama BiH, tri Ansata su za policiju Republike Srpske, jedan AW119 za Helikopterski servis RS i jedan Bell 412 za policiju Kantona Sarajevo. Ukupan iznos od oko 75 mil EUR će djelimično biti plaćen kroz donacije, a dijelom iz budžeta BiH i RS.

Čvrst ugovor za četiri Hjuia II potpisan je 13. decembra, sa Pentagonom je dogovorena nabavka četiri primjerka u roku od tri godine. Vrijednost ugovora je 38.539.378 USD od čega je najveći dio novca američka donacija, a učešće iz budžeta BiH je 4,36 mil USD.

Ugovorom su, prema proceduri uobičajenoj za poslove koje vodi Pentagon obuhvaćeni i obuka pilota i tehničara, rezervni dijelovi kao i potrošni materijal za prve dvije godine prema proračunu da će se ostvariti 300 časova godišnjeg naleta po primjerku, navodi Balkanska bezbjednosna mreža.

UH-1H-II će najvjerovatnije biti u sastavu 2. skvadrona iz baze Rajlovac koji sada koristi stare UH-1H i V koji su 1998. i 1999. godine dobijeni kao američka donacija. Od 14 helikoptera sada leti samo do četiri primjerka, to su zastarjele mašine koje su u doba Vijetnamskog rata korišćene u američkoj armijskoj avijaciji.

Do trenutka potpisivanja ugovora za nabavku Hjuia II Ministarstvo odbrane BiH bilo je vrlo tiho i nije dalo ni jedan zvaničan podatak. Tema je nacionalno osjetljiva kao i sve što se dešava u BiH jer je 2. skvadron koji će vjerovatno dobiti modernizovanu tehniku težišno popunjen Bošnjacima, a 1. skvadron Srbima.

Balkanska bezbjednosna mreža podsjeća da su Oružane snage BiH zvanično višenacionalne, ali i napominje da su odnosi veoma složeni što potvrđuje odluka iz aktuelnog Pregleda odbrane da se u Mostaru formira i treća avijacijska jedinica za koju se može pretpostaviti da će većinski biti popunjena Hrvatima.

RS je proceduru nabavke tri ruska helikoptera Ansat za policiju pokrenuta u julu ove godine, u tenderskoj dokumentaciji je određeno da će dva biti opremljena za podršku policijskim zadacima, a jedan za medicinsku evakuaciju.

Ukupan odobreni budžet za ovu nabavku je oko 21,56 mil EUR, a kao avans za ugovor u rebalansu budžeta za 2019. godinu bilo je predviđeno oko 1,043 mil EUR. Rok za isporuku medicinskog helikoptera je septembar 2020. godine, slijedeći Ansat treba da stigne do maja 2021. a treći januara 2022.

(Foto: hallowhalls/shutterstock.com)
Za Helikopterski servis RS, koji je do sada izvršavao zadatke za vladine i javne potrebe i za podršku policiji, odobren je novac za nabavku drugog italijanskog helikoptera AW119 Koala. Planom nabavki bilo je određeno da se u decembru 2019. potpiše ugovor u vrijednosti od oko 4,6 mil EUR sa PDV-om.

Rebalansom budžeta za 2019. godinu obezbijeđeno je oko 1,38 mil EUR dok je u budžetu za 2020. predviđeno oko 4,76 mil EUR. Nabavka je trebala da se ugovori prije nove godine, ali je 24. decembra odlučeno da se postupak nabavke poništi i sada se procedura ponavlja. Kako navodi Balkanska bezbjednosna mreža primljene su dvije ponude – firme Leonardo SPA iz Italije koja je proizvođač Koale i firme Shot iz Zenice.

Helikopterski servis trenutno ima jedan AW119 nabavljen prošle godine i jedan Bell 206 Jet Ranger proizveden 1980. godine. Pet Gazela je ponuđeno na prodaju u maju prošle godine, ali je četiri mjeseca kasnije Vlada povukla tu odluku. Od tog broja tri Gazele se nalaze u registru BiH, dok dvije nisu letjele i korišćene su kao izvor rezervnih dijelova.

Federacija BiH za podršku federalne policije koristi samo jedan Bell 206. Ni u jednom od deset kantona od kojih svaki ima ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju, nema letačkih jedinica. Novina je da je Kanton Sarajevo odlučio da formira svoj mali tim sa jednim helikopterom.

Za višegodišnji projekat nabavki jedne letjelice, hangara, obuku kadrova i ostale troškove povezane sa novom jedinicom, u budžetu za 2020. predviđeno je da se u inostranstvu uzme kredit u iznosu od oko 14 mil EUR a za sve to će biti potrebno tri godine.

Zvanično je saopšteno da se odgovarajući helikopter nosivosti deset policajaca sa opremom tek treba odabrati, ali će prema neformalnim saznanjima Balkanske bezbjednosne mreže vjerovatno biti izabran helikopter tipa Bell 412.

 

 

ekapija

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti