20.04.2024.
HomeSvijetIran priznao: Mi smo srušili ukrajinski avion, greška...

Iran priznao: Mi smo srušili ukrajinski avion, greška…

Vojska Irana zvanično je priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 osoba. Riječ je o “ljudskoj grešci”, navodi se u saopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji. Istaknuto je i da je letjelica slučajno pogođena i da će odgovorni biti kažnjeni.

Inače, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona “Boing 767” sa 176 putnika koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana.

Zbog nenamjernog rušenja aviona iranski ministar vanjskih poslava Džavad Zarif (Javad) izrazio je duboko žaljenje, izvinjenje i saučeće porodicama žrtava. On je istakao kako je ljudska greška u vrijeme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a dovela do incidenta.

Predsjednik Irana Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške i izrazio saučešće porodicama žrtava. On je najavio nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za “neoprostivu grešku”.

Treba istaći i da američki, kanadski i britanski zvaničnici prethodno su naveli da je “vrlo vjerovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade, uz pretpostavku da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smještene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasem Sulejmani.Podsjetimo, među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Afganistana, Njemačke i Velike Britanije.   Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti