Inzko potvrdio da odlazi i da je Schmidt mogući nasljednik

0

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko potvrdio je danas da bi uskoro trebao otići sa te dužnosti i da je kandidat za njegovog nasljednika Nijemac Christian Schmidt.

“Ja bih lično nakon 12 godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika”, rekao je Inzko za austrijsku novinsku agenciju, prenosi hrvatska Hina.

Austrijski diplomata je potvrdio da je Njemačka za njegovog nasljednika predložila političara Kršćansko-socijalne unije i bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta.

Hoće li se ispuniti dugogodišnja želja Milorada Dodika – bar ona da Valentin Inzko napusti BiH? Možda i hoće. Ko stoji iza inicijative o promjeni visokog predstavnika u BiH, zašto sada i uz čiju podršku, ključno je pitanje. Ko god dođe na Inzkovo mjesto, odluke, baš kao n…

Inzko smatra da za budućnost BiH nije presudna promena visokog predstavnika nego “promjena paradigme”.

“Ono što je potrebno je nova i stabilna politika prema BiH na liniji Biden-Brisel-Berlin”, rekao je on.

U medijima su se posljednjih dana pojavile spekulacije da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko mogao biti smijenjen, a da bi njegov nasljednik mogao biti Nijemac Christian Schmidt.

Spekulacije je podgrijala jučerašnja posjeta njemačke ambasadorke Margaret Weber Predsjedništvu BiH, poslije koje nije bilo nikakvog saopštenja za javnost.