23.02.2024.
HomeNovostiInzko ne dozvoljava javno glasanje za gradonačelnika Mostara

Inzko ne dozvoljava javno glasanje za gradonačelnika Mostara

Šef OHR-a Valentin Inzko prihvatio je zahtjev SDP-a da se gradonačelnik Mostara bira tajnim glasanjem.

To praktično znači da je Inzko poništio prvi krug glasanja u Mostaru i da će se u nastavku sjednice u srijedu, 10. februara, ponovo glasati o sva tri kandidata za gradonačelnika Mostara. Kao što je poznato, u prvom krugu javnim glasanjem vijećnici su izabrali dva kandidata za drugi krug glasanja (Marija Kordića iz HDZ-a i Zlatka Guzina iz “Koalicije za Mostar”), dok je kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija osvojila najmanji broj glasova te je eliminirana iz daljnje procedure.

U pismu Inzko poziva da se kompletna procedura ponovi.

Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasalo za gradonačelnika i tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar, dok je iz utrke ispala Irma Baralija, kandidatkinja BH. bloka.

Vijećnici SDP-a BiH zatražili su od OHR-a da poništi odluku Gradskog vijeća Mostara da se gradonačelnik bira javnim glasanjem na sjednici Vijeća, jer nije ispoštovan Statut Grada Mostara, kojim je definirano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem.

Ranije danas Stranka demokratske akcije je saopćila da ostaje čvrsto pri stavu da se glasanje za novog gradonačelnika Mostara mora dovršiti javno, onako kako je odlukom Gradskog vijeća i započeto.

– Oni koji traže tajno glasanje, i pozivaju OHR da interveniše kako bi se ono nametnulo, očigledno nemaju časne namjere – saopćeno je iz SD A.

Kako kažu, cjelokupna bh. javnost, a naročito Mostarci, žele da imaju jasnu sliku o tome ko će podržati dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar, a ko će direktnim glasom “za” ili uzdržanošću biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a.

 – Glasanje za gradonačelnika Mostara prije 12 godina, koje je obavljeno tajno, rezultiralo je netransparentnim manipulacijama i izborom kandidata HDZ-a, unatoč postojanju probosanske većine. Nakon toga su uslijedile višegodišnje međusobne optužbe kojima se nije moglo promijeniti ništa, osim zamagliti istina. Zbog toga SDA ovaj put neće pristati na to da se takav scenario ponovi i za gradonačelnika glasa tajno. Od OHR-a tražimo da poštuje volju Gradskog vijeća Mostara, i da se ovaj put nipošto ne miješa u izbor gradonačelnika, jer će to omogućiti nove zakulisne manipulacije – stav je SDA.

Inzko je uvažio zahtjev SDP-a.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provođenju civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliše izbor gradonačelnika Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Inzko u pismu mostarskim vijećnicima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti