05.03.2024.
HomeSvijetInterpol: Zaplijenjeno 17.000 lažnih testova za korona virus

Interpol: Zaplijenjeno 17.000 lažnih testova za korona virus

Ukupno 17.000 lažnih testova za korona virus zaplijenjeno je u opsežnoj međunarodnoj operaciji usmjerenoj protiv šverca pića, hrane i potencijalno opasnih medicinskih proizvoda, saopštio je danas Interpol.

U operaciji koju su između decembra 2019. i juna 2020. sproveli Interpola i Juropol u 77 zemalja, zaplijenjeno je više od 12.000 tona robe vrijedne 40 miliona dolara.

Kako navodi agencija za međunarodnu policijsku saradnju, 19 kriminalnih organizacija je razbijeno i 407 osoba uhapšeno.

Pored lažnih testova za korona virus, zaplijenjeni su i kontaminirani mliječni proizvodi, meso ilegalno ubijenih životinja i falsifikovani medicinski proizvodi.

U Bugarskoj je otkriveno skladište sa sirom zaraženim bakterijom Ešerihija koli, a u Jordanu je zaplijenjeno 6.500 litara energetskih pića isteklog roka trajanja i više od sedam tona pokvarenog mlijeka i sira.

U Južnoj Africi, pošiljka iz Azije koja je trebalo da sadrži medicinsku zaštitnu opremu, u stvari je bila pošiljka morskih plodova, precizira Interpol.

“U trenutku kada se svuda u svijetu ulažu napori da se zaustavi korona virus, činjenica da kriminalne mreže distribuiraju ove potencijalno opasne proizvode pokazuje njihovu riješenost da profitiraju”, rekao je generalni sekretar Interpola Jurgen Stock.

Krijumčareni alkohol činio je najveći dio zaplijene, a njegova vrijednost je procijenjena na više od 20 miliona dolara, uključujući i 5.000 litara votke otkrivene u Norveškoj.

Operacija, nazvana “Opson”, koja se već devet godina organizuje svake godine, omogućila je i da spriječi trgovinu drugom falsifikovanom robom poput kozmetike, odjeće, duvana, obuće, kao i elektronskih proizvoda ukupne vrijednosti od 3,1 milion dolara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti