Interpol traga za 95 BH državljana, među njima je i bivša Playboyeva misica

0

Znaci života

Posljednja potjernica koju je za našim državljaninom Interpol raspisao je ona za Sašom Golubom, osumnjičenim za likvidaciju Nedžiba Spahića. Njemu se na teret stavlja da je 29. juna ove godine u bašti kafića Paper Moon u sarajevskom naselju Grbavica u Spahića ispalio četiri hica. Iako je po dolasku u bolnicu davao znakove žive, Spahić je ubrzo preminuo, a Golub je od tada u bjekstvu.

Na Interpolovoj listi se, između ostalih, nalaze imena četiri žene: Slobodanka Tošić, Aldijana Dizdarević, Višnja Aćimović i Slavojka Marinković, koja je, zajedno sa suprugom Milenkom, osuđena na 18 mjeseci zatvora za okrutno ponašanje prema Njemici Bettine Siegner, koja je bila zatočena godinama na njihovom imanju u selu Karavlasi kod Kalesije. Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. maja 2012. u zaseoku Karavlasi držao zatvorenu Bettinu Siegner, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne povrede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove. Slučaj koji je šokirao svjetsku javnost otkriven je 15. maja 2012. godine, kada ga je policiji prijavio Sead Makalić, stanovnik susjednog sela Gojčin.
Za Slavojkom se traga jer se nije odazvala pozivu na izdržavanje kazne, a Sud sumnja da je pobjegla iz BiH.
Nekadašnja Playboy misica Slobodanka Boba Tošić nalazi se na Interpolovoj potjernici, a nakon što je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog učešća u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale. Nakon toga je pobjegla iz BiH i navodno se nalazi u Srbiji.
Međunarodna potraga raspisana je i za Novakom Đukićem, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina robije za zločin na tuzlanskoj Kapiji počinjen 1995. On se već godinama nalazi u Srbiji i izbjegava izdržavanje kazne.

Zločin i kazna

Među onima za kojima traga Interpol su i Mirko Vručinić, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, Almir Bajraktarević, koji je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine radi teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa, Zoran Obrenović, Senad Hasanović, Dušan Pantelić…