15.04.2024.
HomeNovostiImenovan novi Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja Banović

Imenovan novi Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja Banović

Rezultat vanredne Skupštine Rudnika mrkog uglja Banovići, koju je sazvala Vlada Fedracije, jeste smjena starog i imenovanje novog Nadzornog odbora. Tri nova člana predložila je Vlada. Mali dioničari najavili su tužbu protiv ovih odluka.

Na Skupštinu Rudnika mrkog uglja Banovići stiglo manje od 100 malih dioničara, iako njih više od hiljadu ima dionice u ovom preduzeću. Skup su osiguravale jake policijske snage. Rezultat je novi Nadzorni odbor – Vladini članovi su Edin Kurtić i Bego Birparić te Antun Luburić u ime malih dioničara. Konstituirajuća sjednica zakazana već za nedjelju.

“Odmah poslije toga mi ćemo zakazati drugu sjednicu na kojoj treba da otkažemo zakazanu skupštinu za 27. novembar koja je po nama zakazana nelegalno i nezakonito”, kaže Birparić i poručuje rudarima da niko neće ostati bez posla.

Protiv ove skupštine bili su i članovi Nadzornog odbora, ali i mali dioničari koji su i od Općinskog suda Sarajevo tražili zabranu njenog održavanja. Rukovodstvo Rudnika ne očekuje smjene u vrhu preduzeća – ističu da iza njih stoje dobri rezultati.

“Po meni i po većini dioničara, Skupština je nelegalno sazvana. Ono što znam je da će dioničari pokrenuti tužbu u nadležnom sudu. Meni je mandat do maja, oni moraju imati debele razloge za smjenu uprave, mislim da nebi smjeli ići u tom pravcu”, navodi Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Emin Haračić ističa kako bi volio da su premijer, ministar i Vlada podržali ovaj nadzorni odbor i ovo društvo, za koje kaže da je najbolje u rudarskoj djelatnosti: “Mislim da nije bilo potrebe da se prave bilo kakve tenzije, pogotovo sa policijom. Mi smo svjesni da je nama mandat istekao”.

Uz sve izrečeno teško je očekivati da će konstituisanje novog Nadzornog odbora proteći bez otpora. Inače, nakon Nadzornog odbora, trebalo bi doći i do imenovanja novog rukovodstva Rudnika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti