20.06.2024.
HomeNovostiIma li vakcinacije preko reda u TK?

Ima li vakcinacije preko reda u TK?

Priča o vakcinama preko veze i preko reda je još uvijek aktuelna na području Tuzlanskog kantona. Nakon što je na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona upozoreno na to da nedostaje oko dvije hiljade doza, Iz Zavoda za javno zdravstvo su kazali da je problem tehničke prirode i da nije riječ o zloupotrebama. No, ono što nedostaje su dokazi.

Prioritetne skupine za proces vakcinacije se moraju poštivati, saglasni su nadležni, no na pitanje šta se dešava na terenu, nemaju odgovore. Nemaju, kako kažu, ni dovoljno osoba koje bi mogle kontrolisati sam proces.

“Mi nemamo dovoljno osoba. Dva su epidemiologa u Zavodu, ja i doktor Blaško. Mi ne možemo iskontrolisati sve. Sve osobe koje su zadužene za vakcinaciju dužne su da poštuju prioritete. Oni koji ne poštuju prioritete, treba da snose odgovornost za svoje postupke”, kaže Jasmina Džambić-Brkić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Zastupnici koji su upozorili na moguće zloupotrebe smatraju da bi resorno ministarstvo hitno trebalo djelovati kako bi se došlo do tačnih podataka. No, kako kaže ministar, nadležni su oni na terenu.

“Ako je bilo eventualnih zloupotreba u procesu vakcinacije, one su nastale na samom terenu, dakle od osoblja koje sprovodi ili nadzire vakcinaciju u Domovima zdravlja i to je znači isključivo u njihovoj nadležnosti”, tvrdi Božo Jurić, ministar zdravstva TK (PDA).

Zastupnik DF-a koji je prvi uočio nepravilnosti kaže da je nesuglasice jednostavno riješiti. Javno se obraća nadležnima sa prijedlogom za iznošenje dokaza na osnovu kojih će se znati da li su vakcinisane prioritetne skupine ili je bilo zloupotreba.

“Zašto javno ne kažete ko je dobio vakcinu i ovi podaci naravno postoje, znate da je svaka osoba koja je vakcinisana dobila potvrdu, ima njegov jedinstveni matični broj, ne morate nam davati imena i prezimena, možete nam dati samo po godištima”, kazao je Boris Krešić, zastupnik u Skupštini TK (DF).

Da li će građani dobiti odgovore na navedena pitanja, ne znamo, ali znamo da, u vrijeme kada je svaka doza vakcine bitna i kada su u pitanju ljudski životu, ne bi trebalo biti prostora za propuste.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti