21.06.2024.
HomeNovostiIma li gdje Dodika, gdje se skrio? Pa, i on je nekad...

Ima li gdje Dodika, gdje se skrio? Pa, i on je nekad za NATO bio

Većina američkih vojnika koji će učestvovati u velikoj bilateralnoj vojnoj vježbi pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, stigla je u subotu, 15. maja, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Vježba će biti održana od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku OSBiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

Na sarajevskom aerodromu upriličen je svečani doček za američke vojnike kojem su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Ivica Jerkić, te komadant NATO Štaba Sarajevo, američki brigadni general Erik Folkestad.

„Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH“, naglasio je ambasador SAD -a u BiH Eric Nelson.

Govoreći na sarajevskom aerodromu pored ostalog je rekao kako se radi o najvećoj vježbi do sada, između vojske SAD i Oružanih snaga BiH.

„Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu gdje će američka vojka raditi zajedno sa Oružanim snagama BiH na vojnoj spremnosti“, poručio je Nelson.

Obraćajući se američkim vojnicima, ambasador Nelson je naglasio da nije riječ o običnoj vojnoj vježbi nego o važnom treningu kako za američke tako i za bh. vojnike.

„Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma”, kazao je amabasador Nelson dodajući da vježba “Brzi odgovor 21” u sadašnjem vremenu ima ogroman značaj.

Ministar odbrane BiH, Sifet Podžić, istakao je kako je dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa bh. pripadnicima oružanih snaga potvrda snažne opredjelјenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u zemlji i široj regiji.

„Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član euroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste sigurnosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim ugrozama. Stoga, građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve pripadnike Oružanih snaga i na njihovo učešće u ovoj vježbi“, istakao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić

Vježba je sastavni dio velike vojne akcije NATO snaga i partnera ˝Defender Europe 21˝ (Branilac Evrope 21) koja će se odvijati na 30 lokacija u Evropi sa 30.000 vojnika iz 26 zemalja.

Na vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH , dok će američke Oružane snage učestvovati sa kopnenim i vazdušnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

„Cilj ove vježbe je da pokaže spremnost Vojske SAD-a da pošalje diviziju sa američkog kopna u Evropu u slučaju agresije, a vježba je odbrambenog karaktera”, rekao je ranije ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović kaže da je ovo potvrda spremnosti oružanih snaga BiH da odgovore izazovima vremena i da je velik čast biti dio ovako velike vojne operacije.

“Kompletnom vježbom upravlja Američka komanda za Evropu i Afriku. Cilj je ojačati bilateralnu saradnju OS BiH sa vojskom SAD. Kroz ‘Brzi odgovor’ testiramo laku bataljonsku grupu koja je deklarisana po NATO standardu˝, istakao je Mašović.

Dio američkih vojnika ranije je stigao u BiH. Trećeg maja na aerodrom Dubrave kod Tuzle sletjeli su vojni helikopteri a konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za potporu američkih oružanih snaga u Europi, ušao je 21. aprila ove godine u Bosnu i Hercegovinu, kako bi učestvovali u vježbi „Brzi odgovor 21“ .

Uprkos obimnosti akcije, iz Oružanih snaga BiH poručuju da će se sve aktivnosti odvijati uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

I u novembru prošle godine, održana je “Bilateralna vježba” SAD-a i BiH na poligonima Glamoča i Manjače.

Veliki rusofil i protivnik NATO saveza Milorad Dodik je nekada obećavao pobunu, ako se NATO usudi doći na Manjaču, čak da će mobilisati 30 000 Srba da blokiraju prilaze Manjači. U proteklih nekoliko dana Dodik je boravio u Grčkoj, ali mu se od tada gubi svaki trag. Zna li ko gdje je, gdje se skrio? Pa, i on je nakad za NATO bio…

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti