25.02.2024.
HomeNovostiĐikić: 2022. godine ćemo vjerojatno ukloniti koronu s naše planete

Đikić: 2022. godine ćemo vjerojatno ukloniti koronu s naše planete

Epidemiološka situacija u našoj zemlji i zemljama regije se popravlja, a čini se da je i treći val konačno iza nas. Ugledni stručnjak molekularni biolog Ivan Đikić gostujući na Hayat televiziji navodi da su to ohrabrujuće vijesti. – Širom Europe, u svim zemljama imamo uistinu ozbiljan pad i približavamo se ovom donjem dijelu zadnjeg vala koji je dosta dugo trajao u većini europskih zemalja. To je zato što smo pravilnim mjerama, pravilnim ponašanjem, ali i povećanjem broja cijepljenja, uspjeli spriječiti virus da se širi i upravo radi toga imamo danas optimistične vijesti, kaže Đikić.

Bosna i Hercegovina i dalje kaska za zemljama regije kada je u pitanju cjepljenje stanovništva, a Đikić kaže da je, nažalost, broj umrlih u BiH dosta loš na broj milijun stanovnika. – I to vam pokazuje da mjere koje su do sada primjenjivane nisu bile pravovremene, nisu bile dobre i fokusirane lokalno na mjesta gdje se virus širio. Jedan od problema je i nizak postotak procijepljenih.

U Europi je oko 34 posto za sada. To je zbog toga jer, nažalost, BiH nije dio EU i trebala bi biti aktivnija u tom Covax programu da dobije što više cjepiva. S većim brojem cjepiva, vjerujem da će se i situacija u BiH popraviti i to je najveća uloga vlasti u BiH, da preko raznih međunarodnih programa, dobije dovoljan, ali što veći broj cjepiva za Bosnu i Hercegovinu – naglasio je Đikić. Inače, ovaj ugledni molekularni biolog cijepio se AstraZenecom, iako je bilo dosta straha kod stanovništva, posebno kada se govori o ovom cjepivu. On ističe da se nikad ne dvoumi oko onih lijekova ili cjepiva koje su odobrene od regulatornih tijela i koja su prošla sva klinička ispitivanja. – Kada je došao moj red cijepio sam se prvom dozom i sada u šestom mjesecu očekujem drugu dozu, navodi Đikić.

Kada je riječ o cjepljenju trudnica i dojilja, Đikić kaže da još uvijek nisu završena klinička ispitivanja, ali je to slobodan izbor svake osobe. – Ne bi trebao postojati nikakav negativan učinak i upravo radi toga regulatorna tijela se nisu ni protiv, ni za konkretno cijepljenje, to je slobodan izbor svake žene, slobodan izbor majke i obitelji u tom trenutku. Sa svoje strane kao stručnjaka, gledam na to da su mnoga cjepiva testirana i nisu pokazala opasnost, tako da i u ovom slučaju, trudnice i majke ne bi trebale biti zabrinute, ali ako imaju strah, onda je bolje ne doći u susret s virusom i spriječiti, nažalost, bolest koja je puno veći rizik nego cijepljenje – istaknuo je Đikić, te dodao kako mnoge kompanije, mnoge znanstvene institucije, ali i laboratorije širom svijeta, rade na tome da uz cjepiva omoguće i kvalitetne, specifične, učinkovite i neštetne lijekove. – Ovdje se radi o prvom lijeku koji je već ušao u klinički pokus, a ciljano djeluje na jedan enzim virusa koji je esencijalan za život virusa.

Nadamo se da će studije biti ubrzo gotove jer imamo dovoljan broj kliničkih primjeraka, tako da se očekuje do kraja ove godine da ćemo imati i durgu i treću fazu završenu. Ako to bude pozitivno, to će biti uistinu jedan dodatni zamah našem oružju, našoj znasi u borbi protiv ovog virusa. Tako da, ne samo uz cjepiva, nego uz mogućnost pravilnog specifičnog liječenja protiv covida, vjerojatno ćemo 2022. godine ukloniti ovu bolest s naše planete – kazao je Đikić za Hayat. Kada su u pitanju osobe koje su preboljele covid 19 i vrijeme kada je najbolje da se cijepe, Đikić ističe kako su za sada pravila definirana za pojedina cjepiva.

– Pfizer, Moderna, dva, četiri ili šest tjedana maksimalno, kod AstraZenece je preporuka 12 tjedana. Postoje određene studije znanstvenih institucija koje pokazuju da i kod cjepiva kao što je Pfizer, da je možda i bolje da se i Pfizerova druga doza daje kasnije. Međutim, moramo reći da su to još uvijek individualna testiranja, rekao je Đikić. Osvrnuo se i na situaciju u Indiji, te je istaknuo da smo iz korona-krize i generalno iz pandemije, naučili da se ne smijemo bojati, ali da trebamo biti oprezni i uvijek se pravilno informirati. Kada je riječ o simulaciji zabave i svadbe sa više desetina osoba u Hrvatskoj, Đikić na to gleda pozitivno. – Mislim da je dobro da svaka država ili lokalna sredina testira, gleda i provjerava, što se događa s virusom.

Kako spriječiti nepotrebno širenje i u ovom slučaju test-restoranske događaje ili svadbe, pokazuju vam da možemo znati lokalno, ne samo kako se ljudi ponašaju nego koliki je uistinu rizik, ako dođe do širenja kod osoba koje su možda procijepljene. Podaci nam iz Italije govore da na 13 milijuna cijepljenih ljudi, 80 posto su bili zaštićeni od novih zaraza, oko 90 posto teških simptoma, a 95 posto od smrtnosti. To vam sve pokazuje da je jako važno pratiti lokalno stvari sa virusima, cijepiti se, kontrolirati, testirati na vrijeme, reagirati, i tada će smrtnost biti puno niža. Apeliram na građane u Bosni i Heregovini da shvate da sve što smo naučili nije izgubljeno, nego trebamo biti još strpljivi dok ne prođe ova kriza – kazao je, između ostalog, molekularni biolog Ivan Đikić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti