01.03.2024.
HomeNovostiI UPOSLENICI RTVFBiH IMAJU ŠTA REĆI: "Direktor Džemal Šabić i direktor za...

I UPOSLENICI RTVFBiH IMAJU ŠTA REĆI: “Direktor Džemal Šabić i direktor za programe Zvonimir Jukić upravljaju javnim emiterom kao privatnom imovinom”

U pismu se navodi da ono što radi uprava FTV-a nema podršku većinskog broja uposlenika te kuće.

“Direktor Federalne televizije Džemal Šabić i direktor za programe Zvonimir Jukić, koji se već duže od deset godina nalaze nelegalno na ovim pozicijama bez Upravnog odbora, zloupotrebljavaju Javni RTV servis Federacije BiH i instituciju Sindikata uposlenika, kako bi se odbranili i sačuvali na trenutnim pozicijama. Bez saglasnosti članova Sindikata, upravljačka struktura po instrukcijama Džemala Šabića i Zvonimira Jukića, piše javna saopćenja u ime Sindikata za šta nemaju većinsku potporu članova Sindikata. U ovakvoj situaciji, radnici i članovi Sindikata su nemoćni da reagiraju, ali se nadamo da će ovo pismo pomoći u razumijevanju situacije”, ističe se u pismu.

Uposlenici, dalje, optužuju Šabića i Jukića da javnim emiterom upravljaju kao privatnom imovinom.

“Tužno je i slamajuće da ovaj dvojac, Šabic i Jukić, duže od deceniju nelegalno upravljaju Javnim entitetskim emiterom kao privatnom imovinom. Sada kada su im pozicije dovedene u pitanje, guraju radnike i kriju se iza navodnih saopštenja Sindikata. Iza istih radnika koje su ojadili za sve ove godine. Tužno je i slamajuće da se u toj odbrani služe podatkom kako je plata radnicima niža od plata radnika BHRT-a. To je donekle tačno, ako zanemarimo činjenicu da je plata Šabica i Jukića između četiri i pet hiljada maraka”, navode radnici RTVFBiH.

Radnici u pismu ukazuju i na zabrinjavajuće kadrovske probleme.

“U posljednjih deset godina RTV Federacije BiH je napustilo više od 200 radnika, vrhunskih profesionalaca koji nisu više mogli da trpe torturu i mobing dvojca Šabić i Jukić. Mnogi se nalaze na bolovanjima ili neplaćenom odsustvu, a sve kako bi sačuvali dostojanstvo i zdravlje”, kažu uposlenici FTV-a.

Uposlenici RTVFBiH u pismu dostavljenom Raportu ističu, kako su naveli, licemjerje rukovodstva kada je u pitanju egzistencija radnika.

Dalje se navodi kako je paralelno sa “medijskom ofanzivom” na relaciji FTV i BHRT-a, tokom koje direktor FTV Džemal Šabić upozorava da će nepotpisivanje ugovora sa Elektroprivredom BiH ugroziti poslovanje FTV-a i dovesti u pitanje egzistenciju radnika, 27. decembra 2023. godine organizovana novogodišnja zabava na koju je, kako kažu, potrošeno hiljade maraka javnog novca, dok radnici RTVFBiH rade za 800 maraka.

Pozvali su i na imenovanje nove uprave.

“Pozivamo nadležne institucije, OHR i osnivača Parlament Federacije BiH da u skladu sa Zakonom pokrenu proceduru imenovanja Upravnog odbora RTVFBiH i imenovanja legalnog menadžmenta s obzirom na to da je Šabiću i Jukiću mandat istekao prije deset godina. Pružamo podršku kolegicama i kolegama sa BHRT-a, dok mi živimo u strahu od sukoba Šabić, Jukić i Karamehmedović”, zaključili su u pismu.

Podsjećamo, uprava i Sindikat BHRT-a već danima upoozoravaju da je ovaj javni emiter pred gašenjem, a među glavnim krivcima su dva entitetska emitera koji ubiru novac od pretplate, ali ga ne preusmjeravaju prema BHRT-u.

FTV se od svega žestoko brani i faktički za sve krivi upravu BHRT-a, ali izbjegavajući odgovoriti na pitanje gdje je 20-tak miliona KM koje su potrošili, a trebali su biti uplaćeni na račun BHRT-a.

Zanimljivo je da se pak na čelu FTV-a nalazi rukovodstvo kojem je mandat istekao prije desetak godina, a grčevito se bori da tako i ostane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti