I nova vlast u TK želi Upravu policije pod svojom kontrolom

0

Vlada Tuzlanskog kantona zatražila je od Kantonalnog pravobranilaštva da povuče žalbu koja je već upućena Kantonalnom sudu u Tuzli na prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je smjena bivšeg direktora Uprave policije Dževada Kormana bila nezakonita, te da on mora biti vraćen na tu funkciju. Još se čeka odgovor Kantonalnog pravobranilaštva. Implementacija nepravosnažne presude ostavlja mnogo pravnih nedoumica – piše Federalna.ba.

Aktuelnoj Vladi Tuzlanskog kantona se žuri da na poziciju direktora Uprave policije vrati Dževada Kormana, koji je, prema nepravosnažnoj presudi, nezakonito smijenjen. Ukoliko prvostepena presuda bude prihvaćena kao pravosnažna, Korman bi se na poziciju direktora mogao vratiti za 15 dana.

„Vlada TK-a, kao tužena strana, nema posebnog razloga, osnova niti interesa da osporava dispozitiv navedene presude te izražava spremnost, nakon što presuda bude pravosnažna, da je izvrši u saradnji sa MUP-om“, kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK-a.

Damir Alić, advokat smijenjenog direktora Uprave policije, objašnjava: „Sve je stvar interne procedure MUP-a. Mi smo uvjereni – nakon što povuče Kantonalno pravobranilaštvo žalbu – i mi ćemo svoju povući“.

Kormanu mandat istječe za godinu dana. Ako Pravobranilaštvo povuče žalbu, on se može brzo vratiti na poziciju direktora. U suprotnom, drugostepena odluka suda mogla bi biti izrečena tek za pola godine. Kontaktirali smo s Pravobranilaštvom. Odbili su da to komentarišu, samo su nam kratko kazali da pripremaju odgovor Vladi. Opozicija upozorava da Zakon o Pravobranilaštvu jasno definira da je Pravobranilaštvo samostalno.

„Ovdje je Vlada prekršila Zakon o Pravobranilaštvu, izašla je iz svojih ovlasti jer Pravobranilaštvo je već uložilo pravni lijek. I ne može niko imperativno da traži da se to povuče“, tvrdi Žarko Vujović, zastupnik SD-a u Skupštini TK-a.

Prihvatanjem prvostepene presude kao konačne,Vlada je saglasna da iz kantonalnog budžeta plati značajan iznos novca Kormanu za razlike plata, troškove parničnog postupka i zatezne kamate.

„Oko 10 hiljada maraka je ta nezakonita avantura prethodne Vlade koštala TK i građane TK-a. Nažalost“, dodaje Alić

No, implementacija prvostepene presude neće biti jedostavna. Sud je konstatovao da aktuelni direktor Safet Ibrahimović nije nezakonito imenovan. Za svoj rad je već dobio ocjenu odličan koju mu je dodijelio Nezavisni odbor, što mu garantira da do kraja godine može ostati na toj poziciji. Opozicija tvrdi da Vlada po zakonu neće moći smijeniti Ibrahimovića.

„Mora prekršiti zakon. Znači, mora prvo razriješiti aktuelnog direktora Uprave policije. Na koji način će to razriješiti – ne znam. U stavu 4 dispozitiva presude je rečeno da nije bilo nezakonitosti oko njegovog imenovanja. Prema tome, dolazi se u jedan veći problem“, ističe Vujović.

Dakle, nova vlast, kao i ranije Vlade, želi da pod svoju kontrolu stavi Upravu policije, a opozicija uporno insistira da policijom nastave rukovoditi njeni kadrovi koje je ona, nakon,preuzimanja vlasti, ekspresno instalirala na ključne pozicije u Upravi policije kršeći redovne zakonske procedure.