I hodže kradu, zar ne: Uhapšen australijski muftija Jasmin Bekrić zbog pronevjere

0

Predugo je svijet tolerirao kriminalne i koruptivne rabote bošnjačke političke i vjerske vrhuške u dijaspori i „gledao im kroz prste“ izbjegavajući poduzeti adekvatne istražne radnje jer se radilo o ratom ugroženom području gdje je vladala humanitarna kriza. Bukvalno milijarde novčanih sredstava prešlo je preko ruku rukovodilaca džemata Islamske zajednice, dobrotvornog društva „Merhamet“ i Stranke demokratske akcije (SDA). Nakon što su uočene enormne pljačke nastale su svađe među vjerskim i političkim glavešinama koje su razjedale džemate. Povrh svega ukupljanje zekata i sadektul-fitra, kao i uplate kurbana, što je vjerska obaveza muslimana, također se realizirao preko Islamske zajednice i „Merhameta“. Onda je ukazom/fetvom bivši resi Mustafa Cerić naredio da se kurbani i sva druga sredstva, poput zekata, kao hadž, mogu prikupljati i organizirati isključivo preko Islamske zajednice.

Samo rijetki novinari i mediji su ukazivali na malverzacije sa novcem prikupljenim od džematlija i to nakon što bi neka od strana iste te podatke dostavljala samom Rijasetu IZ–e, kao i osobno reisul—ulemi Huseinu Kavazoviću.

On se uvijek oglušio o takve informacije i po pravilu bi podržao aktere na koje su džematlije ukazivale.
Upravo tako se dešavalo sa austarlijskim muftijom Jasminom Bekrićem koji je uhapšen u zapadnom Sydneyju, a nakon što je protiv njega pokrenuta istraga jer je bio umiješan u zloupotrebu novca koji je dat u dobrovoljne svrhe. Tom prilikom je navodno zloupotrijebio 40.000 australijskih dolara što je oko 48 hiljada KM, saopćila je tamošnja policija.

Tokom istrage, policija je ustanovila da je 55-godišnji muškarac osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajedena iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.
Nakon detaljne istrage, policija je ovog jutra dobila nalog za pretres na adresi Alana Yagoona, gdje je i uhapšen efendija Bekrić.

Tokom pretresa, službenici su oduzeli dokumentaciju relevantnu za istragu, koja će biti podvrgnuta daljem ispitivanju.

Bekrić je odveden u policijsku stanicu Bankstown, gdje se očekuje podizanje optužnice.
Islamska zajednica u BiH nije se odmah oglasila o ovom pitanju, kao što nijedan medij pod kontrolom Islamske zajednice i SDA u Sarajevu nije objavio ovu informaciju.
Teko u popodnevnim satima oglasila se kancelarija Reisu-l-uleme saopćenjem u kojem se kaže:
“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u ovom, kao i u svim drugim sporovima, polazi od pretpostavke nevinosti, ali će isto tako podržati sve pravosnažne odluke nadležnih sudova bilo koje zemlje u kojoj djeluje IZ BiH.

Istovremeno, zatražena je i zvanična informacija od Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji kako bi se mogle poduzeti sve neophodne mjere za neometano funkcioniranje zajednice u ovoj zemlji”.
Fatmir Alispahić je jedan od rijetkih novinara koji je istraživao ove malverzacije zbog čega je tužen za klevetu. Iz njegovi priloga jasno se vidi da reis Kavazović štiti svoje kriminalce u vrhovima Islamske zajednice koji su izvršili pronevjere kroz prodaju vakusfke imovine, prikupljanju zekata i sadekatul-fitra, nabavke i klanja kurbana kao i kroz organizaciju hadždža i umre.

Na Alispahića je bačena anatema izravno od vjerskih poglavara muftija, te je kao anatemizirani novinara „bačen na lomaču“ režimskih botova jer, kako pišu na društvenim mrežama, „napada vrhovne bošnjačke autoritete i institucije“.

(TBT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here