24.02.2024.
HomeNovostiHRVATSKI MEDIJI O SVEČANOJ AKADEMIJI: Diplomatski krah Milorad Dodika, čak ni Srbija...

HRVATSKI MEDIJI O SVEČANOJ AKADEMIJI: Diplomatski krah Milorad Dodika, čak ni Srbija nije poslala delegaciju u Banja Luku!

Hrvatski mediji večeras na naslovnim stranama pišu kako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u ponedjeljak u Banjoj Luci veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića a SAD je optužio da vodi “hibridni rat” protiv Republike Srpske. 

LAMENTIRANJE NAD TEŠKOM SUDBINOM SRBA

Dodik je ovo kazao na akademiji koju je organizirao u sklopu dvodnevne proslave 9. januara koji u Republici Srpskoj obilježavaju kao dan tog entiteta uprkos presudi Ustavnog suda BiH koji je 2015. godine konstatirao kako je taj datum neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake. 

U govoru koji je održao pred uzvanicima Dodik je lamentirao nad teškom sudbinom Srba kroz povijest još od turskog vremena pa je zaključio kako su ih Hrvati i Bošnjaci natjerali da naprave RS jer su ih željeli “odvojiti od matice Srbije”. 

Tvrdio je kako srpski političari ni na koji način nisu odgovorni za rat, a da na Zapadu lažu kada govore o srpskim zločinima. 

“Recite konačno da Srebrenica nije bio genocid”, uzviknuo je u jednom trenutku Dodik braneći pri tom osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića kao “ljude koji su vodili RS” i koji su se navodno borili za slobodu. Tvrdi da se protiv RS danas vodi hibridni rat iza kojega stoje neke zapadne zemlje a predvode ih SAD.

KONAČNI CILJ – SRPSKA DRŽAVA 

Hrvatski mediji pišu kako je Dodik poručio da je konačni cilj srpska država na ovim prostorima pa će sadašnja linija razdvajanja RS s Federacijom BiH s vremenom postati pravom granicom a govor je završio porukom “neka živi Srbija, Rusija i pravoslavni svijet”. 

Hrvatski mediji podsjećaju da u RS-u 9. januara obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje Socijalističke republike BiH kršeći njen ustav i zakone proglasio “republiku srpskog naroda u BiH”. 

Tu su odluku donijeli nastojeći spriječiti uspostavu BiH kao nezavisne države i zadržati je u sastavu “krnje” Jugoslavije pod dominacijom Srbije odnosno tadašnje vlasti Slobodana Miloševića. 

Po proglašenju samozvane srpske republike unutar BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) predvođena sadašnjim osuđenikom za ratne zločine Radovanom Karadžićem počela je preuzimati vlast u općinama s većinskim srpskim stanovništvom te provoditi pripreme za progon Hrvata i Bošnjaka koji je i uslijedio u travnju čime je počeo troipolgodišnji rat u kojemu je ubijeno oko 100 hiljada ljudi. 

Vlasti u RS predvođene Dodikom odlučile su odbiti poštovati presudu Ustavnog suda BiH i svake godine redovito obilježavaju 9. januara. 

altJutarnji list / Screenshot

KO JE SVE DOŠAO DANAS U BANJA LUKU?

Ove su godine na Dodikovu akademiju tim povodom došli tek malobrojni inozemni gosti poput srpskog patrijarha Porfirija i odlazećeg predsjednika parlamenta Srbije Vladimira Orlića te ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. Ranije su iz Banje Luke najavljivali kako bi se tamo mogao pojaviti i mađarski premijer Viktor Orban no on nije došao a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otvoreno je odbio Dodikov poziv kazavši kako Podgorica poštuje BiH kao cjelovitu državu. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je tek poruku u kojoj je naveo kako će Beograd nastaviti podržavati cjelovitost BiH i protiviti se pokušajima ukidanja RS. 

Patrijarh Porfirije je pak pred sudionicima akademije pozivao na “mir s drugima i drugačijima” no pod uslovom da Srbi ostanu čvrsto uz svoju vjeru i tradiciju. 

Hrvatski mediji također pišu da su Sjedinjene Države u vrijeme proslave u Banjoj Luci nad sjevernu Bosnu na vojnu vježbu poslale svoje borbene avione F-16 uz poruku kako je to “dokaz posvećenosti Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti”. 

“Sjedinjene Države stalno naglašavaju da ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje, te da će djelovati ukoliko netko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi američke ambasade Sarajevu, prenose hrvatski mediji. 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti