17.07.2024.
HomeNovostiHrvatska u ekonomskim problemima

Hrvatska u ekonomskim problemima

Javni dug Hrvatske, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, iznosio je krajem maja 41,7 milijardi eura, što je povećanje od 7,6 posto u odnosu na kraj 2019. godine.

U odnosu na april, dug države je viši za 1,3 milijarde eura ili za 3,3 procenta, što je posljedica emisije 1,4 milijade eura obveznica na domaćem tržištu tokom maja, prenosi portal Seebiz.

Posmatrajući strukturu javnog duga prema komponentama, porast javnog duga krajem maja 2020. u odnosu na kraj 2019. godine rezultat je povećanja obje komponente – i unutrašnjeg i vanjskog duga.

Uz prognozirani privredni pad Hrvatske za 2020. (9,7 procenata prema HNB) udio javnog duga u BDP-u će se ove godine ponovo vratiti na nivo iznad 80 posto, koji je posljednji put zabilježen 2016. godine. Time će biti zaustavljen trend smanjenja učešća javnog duga u BDP-u, koji je trajao kontinuirano od 2014, navodi se u tekstu.

Veliki pad izvoza i uvoza

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza od januara do jula opala je za 7,7 posto u odnosnu na isti period prošle godine, dok je uvoz opao za 11,9 posto, preliminarni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni danas.

Izražen u eurima, hrvatski izvoz je tokom sedam mjeseci iznosio 8,2 milijarde eura, što je na godišnjem nivou pad za devet posto, dok je uvoz opao za 13,2 procenta, na nešto više od 13 milijardi eura, prenosi Seebiz. Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,9 milijardi eura.

U zemlje članice EU-a u posmatranom periodu izvezeno je robe u vrijednosti od 5,7 milijardi eura, odnosno 6,3 posto manje nego u uporednom razdoblju godinu ranije. Istovremeno, u zemlje izvan EU-a izvoz je opao za 14,8 posto, na 2,5 milijardi eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a tokom sedam mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, opala je za 13,8 posto, na 10,5 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU opala za 10,8 procenata, na 2,6 milijardi eura.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti