17.07.2024.
HomeLifestyleGenetika: 4 stvari koje dijete nasljeđuje od mame

Genetika: 4 stvari koje dijete nasljeđuje od mame

Majke i djeca imaju mnogo toga imaju zajedničkog, ali istraživanja su pokazala da bez obzira koliko fizički liče četiri stvari će uvijek imati zajedničke. Tako znamo da mama direktno utiče na mnoge stvari ‒ od naše inteligencije do ponašanja u romantičnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da od majke nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete. Stoga bez obzira liči li vaše dijete na vas ili supruga, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari naslijedite od mame:

1. Inteligencija
Dijete će verovatno naslijediti inteligenciju od majke, a ne od oca. Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu, u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi od 14 do 22 godine, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socioekonomski status i obrazovanje. I najveći uticaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

2. Obrasci i navike spavanja
Ako dijete ima probleme sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“ prošle godine upućuje na to da majke svoje navike vezane za spavanje prenose na djecu i da djeca čije mame imaju problem sa nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo je da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja
Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu djecu. Možda ćete početi da razmišljate o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici iz Instituta „Max Plank“ otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od majke, a koji djelomično može da kontroliše starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima pa su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja, piše „Miss7“.

4. Prolazak kroz menopauzu
Iako ni to nije bitno vašoj maloj djeci, važno je vama, a biće važno i vašim ćerkama kada postanu žene. Izgleda da period u kome ćete prolaziti kroz menopauzu može da bude nasljedan. Istraživanje koje je 2011. godine sproveo britanski Institut za istraživanje raka na više od dvije hiljade žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 i posle 55 godine) nasljeđuje od porodice.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da se ista situacija pojavi i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života može da igra veliku ulogu. Na primjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti