19.06.2024.
HomeNovostiHrvatska policija od jutros hapsi osobe sa spiska 29 osumnjičenih za zloupotrebu...

Hrvatska policija od jutros hapsi osobe sa spiska 29 osumnjičenih za zloupotrebu na Geodetskom fakultetu u Zagrebu

Po nalogu evropskog tužiteljstva policija je rano jutros krenula u akciju hapšenja niza osoba osumnjičenih za zloupotrebe u aferi na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji.hr, uhapšeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta se navodno penje do dva miliona eura.

Radi se mahom o namještanju više desetina nabavki od kojih je novac išao u džepove ljudi s fakulteta kao i velikom broju krivotvorenih putnih naloga. Obuhvaćena je i nabavka sporne jahte finansirane sredstvima EU.

Kako neslužbeno doznajemo EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od zemljotresa i slično, koji su finansirani sredstvima iz EU fondova.

Između ostaloga u pitanju je projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa. Evropski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Naime, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, jedan postotak isplaćenog novca odmah prosljeđivali nazad na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju tužitelji EPPO-a plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljici u Selinama kod Paklenice.

– Kad smo vidjeli policiju početkom ljeta tu u zgradi nismo odmah znali radi koga su tu. Nego smo tek kasnije tokom dana pročitali po medijima da je to radi našeg susjeda profesora Pribičevića. Evo sad opet piše da je uhapšen, ali nismo vidjeli da ga odvode policajci. Znate, iz ovog kompleksa je više izlaza i podzemna je garaža pa se može u tajnosti i u miru sve odraditi – kaže za Jutarnji list jedna stanarka novozagrebačkog Bundeka. Drugi stanar zgrade, kad smo ga upitali je li vidio jutros možda Pribičevića, žureći na posao dok odmahuje rukom kaže: “Nisam vidio ništa. Znači opet se tresu brda da bi se rodio miš?”.

federalna.ba/Jutarnji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti