05.03.2024.
HomeNovostiHodža dezorijentiran u politici: Klerikalisti Safetu Softiću još nije jasno šta se...

Hodža dezorijentiran u politici: Klerikalisti Safetu Softiću još nije jasno šta se zbiva u SDA, i zašto stranka propada

Safet Softić, potpredsjednik SDA, prokomentirao je posljednja dešavanja u SDA, najavu smjene Vlade KS, ali i isključenje Aljoše Čampare iz stranke zbog, kako je rečeno iz Kantonalnog odbora SDA, podrške rušenju sarajevske vlade i narušavanja ugleda stranke.

Turbulencije u stranci dešavaju se mjesec pred održavanje lokalnih izbora.

Predloženo je i Predsjedništvu stranke da donese odluku o isključenju Čampare iz SDA te da se od njega zatraži da podnese ostavku na pozicije koje obnaša uime SDA – zastupnika u Skupštini KS, potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i ministra unutrašnjih poslova FBiH.

Softić kaže da će sutra zasjedati Kolegij SDA i razmatrati kompletnu situaciju vezano za Čamparu, ali i najavljenu smjenu Vlade KS.

– Kada je u pitanju Čampara, sačekat ćemo sjednicu Kolegija SDA. Očekivalo se da će se ovo desiti, on je to najavljivao i ranije. Mislim da to nije nikakvo iznenađenje za rukovodstvo SDA. Moje je mišljenje bilo da će se ovo s Čamparom desiti tek poslije izbora. Ali, eto, desilo se – kaže Softić.

Na pitanje hoće li odlazak Čampare, njegova podrška smjeni Vlade, izbacivanje iz stranke, i to mjesec pred izbore, poremetiti SDA, Softić odgovara:

– Teško je procijeniti šta će to značiti, šta će se dalje dešavati. Vlada KS jeste važna u cijeloj ovoj priči, ali ćemo vidjeti kako će se sve odvijati. Ovo je tek inicijativa za smjenu, a šta će biti, vidjet ćemo. Treba sačekati.

Softić je pojasnio koliko je važan Čampara ako se uzme u obzir da obnaša tri stranačke funkcije, a sada je zatraženo da ih napusti. Njegova uloga, kazao je, važna je i za Vladu FBiH, jer bi odlaskom Čampare ova stranka imala svega dva ministarstva, uz poziciju premijera.

– To sve govori o njegovoj poziciji u stranci. Kolegij će se ipak oglasiti. Općinska organizacija Centar ga je isključila. Teško je sada reći šta će dalje biti – ističe Softić.

Vrlo je indikativno da već skoro mjesec i po od Čamparinog podnošenja neopozive ostavke na mjesto u Predsjedništvu stranke nije zasjedao Glavni odbor, koji je, po Statutu, nadležan da razmotri i prihvati ostavku. Kako saznajemo, sjednica GO je dva puta zakazivana i dva puta odgađana.

Posljednja je otkazana prije nekoliko dana, a razlog je epidemiološka situacija u zemlji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti