14.07.2024.
HomeNovostiHiljade mladih katolika na Molitvenim susretima u Međugorju ne mare za koronu

Hiljade mladih katolika na Molitvenim susretima u Međugorju ne mare za koronu

Usprkos koronavirusu međugorski Međunarodni festival mladih “Mladifest 2020” okupio je na hiljade mladih katolika iz nekoliko evropskih zemalja.Na svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije pristigli su predstavnici Poljske, Španjolske, Češke, Mađarske, Slovenija i Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Kako veliki broj učesnika zbog epidemioloških mjera nije mogao doći kao proteklih 30 godina,svijeta simbolično su ponesene zastave 60 zemalja, dosadašnjih učesnica ovog susreta.

Sve prisutne pozdravio je apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzeto koji je prenio pozdrave pape Franje iz Rima. On se zahvalio organizatorima događaja koji je usprkos koronavirusu okupio mlade cijeloga svijeta i omogućivši im da putem streeaminga učestvuju Mladifestu u Međugorju.Župnik Marinko Šakota je sve prisutne podsjetio na epidemiološke mjere navodeći kako ih se treba pridržavati i čuvati svoje zdravlje. Ipak, s obzirom na veliki broj okupljenih, teško je bilo držati socijalnu distancu i pridržavati se epidemioloških mjera koje su na snazi.

Ovaj festival tradicionalno se održava svake godine te okuplja oko 50 hiljada mladih iz cijeloga svijeta. ako su nam kazali organizatori ove godine tokom festivala očekuje se da će broj posjetitelja biti od 10 do 15 hiljada.

Molitveni susret mladih u Međugorju održava se sve do 6. augusta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti