14.07.2024.
HomeNovostiBH Telecom na nizbrdici

BH Telecom na nizbrdici

Kompanija BH Telecom u prvoj polovni ove godine ostvarila je čistu zaradu, odnosno neto dobit od svega 13,8 miliona maraka, što je drastičan pad u odnosu na 24,5 miliona iz prvog polugodišta lani, piše BiznisInfo. Poređenja radi, neto dobit u prvoj polovini 2015. godine iznosila je oko 40 miliona KM.

Poslovni prihodi kompanije također su znatno smanjeni i iznosili su 211,3 milion maraka, u odnosu na 224,4 milion iz prvog lanjskog polugodišta. Poslovni rashodi bili su 189,1 milion maraka, prema lanjskih 198,4 miliona. Dobit od poslovnih aktivnosti pala je sa 26 na 22,1 milion maraka.

Ovim je nastavljen trend pada prihoda i dobiti kompanije BH Telecom koji je prisutan već dugi niz godina. BH Telecom je nekada bio najprofitabilnija kompanija u BiH, ali su rezultati svake godine sve lošiji. 

Iz kompanije uglavnom objašnjavaju da je razlog ovom konstantnom padu činjenica da građani sve manje koriste usluge telefonije, odnosno da se sve više služe besplatnim aplikacijama za komunikacije.

Iako je to tačno, činjenica je da mnogi telekom operateri uprkos tome šire svoje poslovanje i povećavaju prihode i dobit, a najbolji primjer za to je banjalučki Mtel, koji bilježi sve bolje rezutate i stalan rast prihoda.

Investicije i akvizicije

Mtel se nije zadržao na telefonskim uslugama već je investicijama i akvizicijama snažno ušao u oblast distribucije interneta i televizijskog sadržaja.

Kompanija sada ostvaruje znatno veće prihode i dobit od sarajevskog rivala. Prema posljednjem dostupnom izvještaju koji se odnosni na prva tri mjeseca ove godine, Mtel je imao prihode od 117 miliona KM, što je deset miliona maraka više nego u istom periodu lani.

Podsjetimo da je Mtel prije nekoliko dana preoteo BH Telecomu ključni sponzorski ugovor sa Fudbalskim savezom BiH, koji se odnosni na sponzorstvo domaćih fudbalskih liga i reprezentacija, kao i prava prenosa lige, što mnogi vide kao snažan udarac sarajevskoj kompaniji.

S obzirom da je BH Telecom u većinskom vlasništvu Federacije BiH, postavlja se pitanje hoće li federalne vlasti poduzeti nešto prije nego što se dobit kompanije potpuno istopi i nekada najprofitabilnija kompanija u BiH postane gubitaš, piše Biznisinfo.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti