24.06.2024.
HomeNovostiHelez o prijetnjama Dodika da će izvesti policiju na entitetsku liniju: Molim...

Helez o prijetnjama Dodika da će izvesti policiju na entitetsku liniju: Molim Boga da to ne uradi, to bi bili “glineni golubovi”

Ministar odbrane BiH Zukan Helez komentarisao je navode Milorada Dodika da će ukoliko bude potrebe izvesti policiju na entitetsku liniju, poručivši da ako se to desi, oni bi bili “glineni golubovi”.

Helez je jasno napomenuo da se državi Bosni i Hercegovini neće ništa desiti te da moli Boga da Dodik ne uradi ono što najavljuje.

“Siguran sam u to. Ja želim vrlo otvoreno i javno da kažem. Ja imam otvorenu i javnu komunikaciju, recimo sa Tegeltijom i Košarcem, ali ukoliko se desi da Dodik izvede policiju, to bi bili ‘glineni golubovi. Mi bi uspostavili vrlo brzo ustavnopravni poredak”, rekao je Helez gostujući na televiziji Face.

On je kazao da je nezamislivo da neko uzme pušku i dođe na tu “neku granicu”.

“Ja nisam čovjek koji se dopisuje sa Dodikom. Ja sam čovjek koji će imati plan za to. Molim Boga da to ne uradi, a posebno za te ljude koje bi tu poslao. Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj RS-a. Da radi pravosuđe svoj posao, da radi Tužilaštvo svoj posao, to je narušavanje ustavno-pravnog poretka države. Ne brani se BiH deklaracijama, već u institucijama. Brani je Parlament, brani je Predsjedništvo BiH”, kazao je Helez.

Izjavio je da postoji nešto što on naziva “DMD”.

“Ja to nazivam DMD (dopisnici Milorada Dodika). Od tih dopisivanja nema ništa. Poručujem Dodiku da se okrenemo rješavanju problema u BiH. DMD služi samo kvazipolitičarima da dobijaju poene”, kazao je.

Istakao je da njega ne zanima Dodik, te ga samo može zanimati uloga Srbije u tome.

Komentarisao je izjavu Dodika u Beogradu na vojnoj paradi gdje je on rekao da će oni braniti Srbe gdje god se oni nalazili poručivši da je to jasno da je to intervencija druge zemlje jer je Vučić samo šutio.

“Mene ne zanima Dodik, ali ako se umiješa Vučić, imamo i mi svoje prijatelje. Imamo i mi čim da raspolažemo. Zašto ne interveniše vojska Srbije u Kosovu, jači su mnogo, ali ima tamo jedna baza, NATO baza, američka vojska koja je mnogo jača od Srbije i zato oni ne smiju ‘riješiti pitanje Kosova'”, naglasio je Helez.

Ponovio je da ne zna zaista koji su planovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ne znam kako i šta misli Vučić i to me ne zanima, ali ako se umiješa Vučić to je onda intervencija druge države, to je jasno ko dan. Ja ne obilazim svijet džaba. Oni kažu da se to neće desiti, a ukoliko se to desi onda se uključuju i druge države i zato mislim da ne smije”, poručio je Helez.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti