18.05.2024.
HomeSvijetGuterres čestitao Bajram i sjetio se muslimana u Gazi

Guterres čestitao Bajram i sjetio se muslimana u Gazi

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oglasio se na platformi X povodom nastupajućeg praznika Bajrama. Također, osvrnuo se na stradale u Gazi.

“Svake godine muslimanskoj zajednici širom svijeta izražavam najbolje želje za #EidAlFitr.

Srce mi je slomljeno znajući da u Gazi, Sudanu i mnogim drugim mjestima – zbog sukoba i gladi – toliko muslimana neće moći proslaviti kako treba”, poručio je Guterres.

Inače, najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko povrijeđeno u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, objavila je palestinska novinska agencija Wafa u utorak navečer.

 

Kako navodi agencija, izraelski ratni avioni gađali su stambenu zgradu u kampu uoči praznika Ramazanskog bajrama, koji označava kraj mjeseca ramazana.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.360 Palestinaca, a ranjene su 75.993 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti