23.06.2024.
HomeNovostiGuardian: Hrvatska policija optužena za seksualni napad na ženu iz Afganistana

Guardian: Hrvatska policija optužena za seksualni napad na ženu iz Afganistana

Britanski Guardian piše o slučaju žene iz Afganistana koja je navodno seksualno zlostavljana na hrvatskoj granici, nakon što su joj prijetili nožem i prisilili ju da se skine gola, u sklopu pretresa grupe migranata uhvaćenih na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Europska komisija je incident opisala kao “ozbiljno navodno kriminalno djelo” i pozvala hrvatske vlasti da “temeljito istraže sve navode, i poprate to primjerenim potezima”, piše The Guardian.

Po dokumentima organizacije Danish Refugee Council (DRC), incident se dogodio u noći 15. veljače, na teritoriju Hrvatske, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

U tom izvještaju, kojeg je Guardian dobio na uvid, žena tvrdi da je pokušala prijeći granicu u skupini s još četiri druge osobe iz Afganistana, uključujući dvoje djece. Međutim, zaustavio ih je granični policajac koji je navodno u njih usmjerio pušku. Oni su potom zatražili azil, no po tvrdnjama svjedoka jedan od policajaca je poderao njihove dokumente i zatim se nasmijao.

“Vrijeđao nas je, ošamario je starca koji je bio s nama i s djecom, i naredio nam da ispraznimo džepove i pokažemo im sadržaj svojih torbi,” kazala je žena. “Onda me odveo sa strane i počeo me pretraživati… Inzistirala sam da me ne bi smio dirati i on me pitao zašto. Rekla sam zato što sam žena i muslimanka i to je haram. On me ošamario i rekao “Ako si muslimanka zašto si došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?”

Potom je policajac navodno skinuo njenu maramu i jaknu.

“Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je dirati moje grudi, i ja sam zaplakala… Dala sam policajcu 50 eura koje sam imala sa sobom, u nadi da će me prestati dirati. Naredio mi je da skinem svu odjeću i ja sam odbila. Nastavio me dirati po grudima i po stražnjici, i puno sam plakala. Onda mi je rekao da prestanem plakati i pokazao pokretom ruke da će me zadaviti ako nastavim. Bojala sam se ali prestala sam plakati.”

Nakon nekoliko minuta pojavio pojavio se policijski kombi, migrantima je naređeno da uđu u njega, i zatim su se vozili oko 20 minuta pa im je rečeno da izađu van.

Drugi policajac je opet tražio od žene da se skine gola.

“Prigovorila sam, ali on me ošamario i rekao mi da se svlačim… Imala sam šest majici na sebi i troje hlača. Skinula sam sa sebe sve osim jedne majice i jednih hlača, i pokrila sam se prekrivačem. On je ispipao moju odjeću i rekao da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Počeo me pretresati i dirati me, dok sam bila gola. Onda me zapitao da li ga volim. Rekao je “Ja tebe volim, voliš li ti mene? Hoćeš da te odvedem negdje da budemo zajedno?”

“Bila sam preplašena i sva u suzama. Tražio je da me odvede u šumu i pitao me da li razumijem na što misli. Ja sam rukama pokazala da ne razumijem. Ali jesam. Onda me zgrabio za rame i gurnuo me u smjeru drugog policajca. Obojica su držali svjetiljke na čelu i nisam mogla dobro vidjeti. Policajac koji me dirao je izvadio nož i stavio mi ga na grlo. Rekao je da ako ikome išta kažem da će me ubiti i ako ikad opet dođem u Hrvatsku da ću ovdje umrijeti, u šumi, pod njim.”

Policajac je navodno opet udarao ženu i druge u njenoj grupi po licu, glavi i nogama. Onda su im navodno naredili da pješke krenu nazad prema Bosni.

“Ovo svjedočanstvo je dosta šokantno,” rekla je Guardianu Charlotte Slente koja vodi DRC. “Unatoč smanjenom broju pushbackova koje je DRC zabilježio u 2021. godini, obrazac nasilja i zlostavljanja na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostao je isti.”

Slente je dodala kako ovo pokazuje da postoji potreba za “sistematskom istragom” ovakvih navoda, i dodala kako unatoč reakcijama Europske komisije u zadnjih nekoliko mjeseci nije napravljen nikakav pomak.

Europska komisija, javlja Guardian, je rekla kako očekuje od hrvatskih vlasti da temeljito istraže sve ovakve navode.

Po podacima DRC-a, od svibnja 2019. gotovo 24,000 migranata je ilegalno potjerano nazad u Bosnu iz Hrvatske, uključujući 547 migranata u prva dva mjeseca ove godine.

U reakciji odjela za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova stoji da će policija istražiti navode, ali i da preliminarne provjere pokazuju da tog dana nije bilo postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata.

“Svojim humanim postupcima spašavanja života stotina migranata, izvlačeći ih iz minskih polja, stranputica, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne oluje, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državnih granica Republike Hrvatske i vanjskih granica Europske unije nego prije svega predanost i humanost. Ne možemo ne primijetiti da je ustrajno prikazivanje hrvatske policije kao brutalne i nehumane skupine sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnih migranata postalo uobičajeno, iako za to nema nijednog dokaza. Da bi postigli svoj cilj, migranti su spremni upotrijebiti sva sredstva, pa čak i svjesno riskirati svoje živote i živote članova svojih obitelji, znajući da će ih hrvatska policija spasiti kad se nađu u takvoj opasnosti. Usto, ako im hrvatska policija onemogući ilegalni ulazak, migranti su spremni tu istu policiju lažno optužiti za zlostavljanje i uskraćivanje pristupa sustavu međunarodne zaštite. Nakon što se ozlijede slučajno ili u međusobnim fizičkim sukobima, migranti uvijek kažu da ih je istukla policija države u koju žele ući”, stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti