Grlić Radman: Milanović se nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana

0

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije u Hrvatskoj, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se razgovaralo o stanju u privredi i poljoprivredi. Također je rekao kako se mnogo govori i pristupanju Švedske i Finske NATO-u te da je parlamentarna većina spremna podržati to.

– Naravno, kada ta tema dođe na dnevni red Sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna. Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad je u pitanju vladavina prava i demokratija. Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše odbrane i sigurnosti – rekao je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Milanović podržava Rusiju

Kako kaže, ponovno su se čule teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a.

– Naravno da te teze nanose štetu Hrvatskoj, sramote nas i dovode u direktnu vezu pitanje rješavanja pitanja Hrvata u BiH i štete i njima. Začuđeni smo i zgroženi rječnikom. Izdajnik se rijetko može čuti u vokabularu demokratskih zemalja. To se moglo čuti ’45. kad su svi hrvatski patrioti bili izdajnici. Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavo grešnu dušu… Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrane zastupnike u Saboru. To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac 1945. kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici. Stvara se percepcija Hrvatske kao incidentne države – kaže ministar dodajući da se Milanović sada nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana.

Ponovio je kako predsjednik relativizira situaciju u Ukrajini i kako ima proruske stavove.

– Cijeli svijet je optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju – kaže Radman.

Nepopravljiva šteta

– Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio – kaže Radman.

Dodaje i da Milanovićevi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te da vladajući imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak.

– Da je to napravila Milanovićeva vlada prije 10 godina mi bismo danas imali promijenjen Izborni zakon. Mi sada baš zbog tog nerada nemamo Izborni zakon – kaže Grlić Radman dodajući i da je “Račanova vlada radila sve protivno interesima Hrvata u BiH”.

Na pitanje može li Vlada učiniti išta da spriječi predsjednikov veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, Grlić Radman kaže kako vladajući znaju proceduru. Prema njegovim riječima, predsjednik može samo napraviti show u proceduralnom smislu. Također, ministar kaže da ne zna treba li se zabrinuti zbog najava iz Rusije da će Ukrajinci krenuti u odmazdu zbog predsjednikovih izjava.

– Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti – kaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here